Historici.nl





Jaarlijkse genealogiedag HCC! bij Zeeuws Archief Middelburg

3 nov 2018
Van 9:00 - 17:00uur
Zeeuws Archief Middelburg

Op zaterdag 3 november a.s. organiseert HCC!genealogie weer haar jaarlijkse genealogiedag. Dit jaar in samenwerking met het Zeeuws Archief. Vanaf 10 uur geven zo’n 20 standhouders acte de presence tijdens de voorouderbeurs ‘Allemaal Familie’. Voor iedereen die meer te weten wil komen over zijn voorouders is dit een goed begin. De toegang is gratis.

HCC!genealogie geeft demonstraties van WieWasWie evenals Open Archieven onmisbaar bij onderzoek naar je voorouders. Daarnaast zijn Zoekakten, het CBG, DNAgezocht, de Indische Genealogische Vereniging, de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie en de Plaatsengids.nl aanwezig voor het geven van informatie.
Al vanaf 9 uur biedt het archief parallel een lezingenprogramma dat geheel in het teken staat van de geschiedenis van dorst en drinkgewoonten in Zeeland. Over bier en wijn, maar ook over drinkwater en melk, koffie, thee, chocola en limonade. Het complete lezingenprogramma is gratis, met uitzondering van de lezing door Carolijn Visser, en is te zien op de site van het Zeeuws Archief.

Volgens Cees Heystek, voorzitter van de interessegroep stamboomonderzoek van de uit ruim 60 duizend leden bestaande grootste computerclub van de Benelux HCC is er de laatste jaren een stijgende lijn te zien in de interesse naar familiegeschiedenis. Mensen willen meer te weten te komen over hun familie. Wie behoorden daartoe, wie was met wie getrouwd, waar kwamen ze vandaan? Het zijn maar enkele van de vele vragen die mensen zich stellen wanneer zij besluiten eens dieper in de geschiedenis van de familie te duiken. Familiehistorie of stamboomonderzoek noemen we dat. Volgens Heystek komt die stijgende interesse én door televisieprogramma’s als Verborgen Verleden, Adres Onbekend, 80 jaar oorlog, als ook een groeiende groep pensionados die hun vrije tijd een nuttige invulling willen geven. “We zien dat ook aan de bezoekers op dit soort bijeenkomsten, die we altijd in samenwerking met een archief organiseren. “Wij vertellen geinteresseerden ‘waar’ en de archieven vullen dat aan met het ‘hoe’. De bezoeker kan in ieder geval rekenen op een rijk programma met een informatiemarkt, lezingen, rondleidingen, demonstraties, regionale verenigingen en deskundige medewerkers die bezoekers graag te woord staan en hen verder op weg helpen met hoe een onderzoek aan te pakken. Ook de producenten van de bekendste genealogische computerprogramma’s zijn aanwezig.”

Een dag lang op zoek naar uzelf, uw ouders, uw voorouders. Een rijke en afwisselende dag met informatiemarkt, alles over genealogische computerprogramma’s, presentaties, lezingen, rondleidingen, een adviespunt archiefstukken en een Helpdesk voor stamboomonderzoekers. Een uitgelezen kans om antwoord te vinden op alle vragen over stamboomonderzoek. Gedurende de dag worden er rondleidingen en presentaties verzorgd.

Hoe begin je een onderzoek?
Vóór het internettijdperk moest men archieven fysiek bezoeken om daar op zoek te gaan naar documenten van de Burgerlijke Stand die van belang zijn om meer van een familie te weten te komen. Nu steeds meer archieven scans van allerhande stukken op hun website tonen en kerkelijke boekwerken (dopen, trouwen, begraven) daarnaast ook nog eens indexeren, is het vandaag de dag wel wat makkelijker geworden om te zoeken naar voorouders.
Heystek: “Iemand die met stamboomonderzoek wil beginnen doet er goed aan eerst eens bij ouders, grootouders en andere familieleden te rade te gaan, om op die manier nog gemakkelijk terug te vinden informatie over die ouders, grootouders, overgrootouders, etc. te achterhalen. Belangrijke bronnen zijn daarbij trouwboekjes, overlijdens-, geboorte- en trouwkaarten. Al dit soort documenten zijn van belang om een eerste aanzet tot een stamboom te geven. Als men daarna nog verder wilt gaan, wordt het -al dan niet via internet- een zoektocht in de archieven.” Stamboomonderzoek is het blootleggen van verwantschap in vroegere tijden. Een reis naar het verleden, naar andere tijden in soms naar verre oorden. Veel Zeeuwen emigreerden, onder andere naar de Verenigde Staten.
Volgens Heystek is bijna iedereen die met stamboomonderzoek of familiegeschiedenis als hobby begint, binnen korte tijd een verslaving rijker. “Kortom, een fantastische hobby”, zegt hij. “Een boeiende maar wel een tijdrovende hobby die steeds meer wordt beoefend. Wie wil er eigenlijk niet weten wie zijn of haar voorouders waren, waar ze vandaan kwamen en wat ze deden? Nieuwsgierig is de mens nu eenmaal altijd naar zijn afkomst geweest, ook in vroegere eeuwen”, aldus Heystek.

Zeeuws Archief
Het Zeeuws Archief bewaart en beheert belangrijke bronnen over de Zeeuwse geschiedenis en maakt ze voor iedereen gratis toegankelijk. De Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief steunt het werk van het archief in de volle breedte. Van restauratie, bijzondere publicaties, incidentele verwerving van zeldzame archiefstukken tot digitalisering. Adres: Hofplein 16, Middelburg.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC -de grootste computerclub in de Benelux- is sinds 1986 een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Daarnaast voorziet zij de archiefwereld van adviezen op basis van wat haar leden ervaren bij het zoeken naar voorouders via digitaal beschikbare bestanden inclusief de websites van de archieven. Ook met historische-, geschiedkundige verenigingen en erfgoedgroepen wordt contact onderhouden. HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek. Daarnaast exploiteert zij de website genealogie.hcc.nl/.
———————————————————————————————————

Lezingenprogramma over dorst
Onder de noemer ‘Dorst. Wat dronken de Zeeuwen?’ serveert het Zeeuws Archief, zaterdag 3 november 2018, een rijkelijk gevuld programma over dorst en drinkgewoonten in Zeeland. Op het programma van 9.00 tot 17.00 uur staan:

  • Rondleiding met gids door de ondergrondse depots, waarbij een selectie van archiefstukken over dorst en drinkgewoonten in Zeeland wordt getoond
  • Lezing Dossier 725 door Carolijn Visser
  • Lezing Dorst en drinkgewoonten in Zeeland door Willem van den Broeke
  • Lezing Herberg het Prinsenwapen door Ilja Mostert
  • Stadswandelingen Rondje van de stad door Edwin Mijnsbergen en Toon Franken
  • Drinkgerei uit Zeeuwse bodem – Walcherse Archeologische Dienst
  • Schatgraven in de tijd – Vraag ’t de experts!
  • Beurs Allemaal Familie – HCC!genealogiedag & Genealogische Contactdag Zeeland
  • Dranken en ambachten – Genealogisch Centrum Zeeland
  • Etty Hillesum Onderzoekscentrum
  • Boekenverkoop
  • Archiefbier – Jubileum! 25 jaar Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief
  • Expositie De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660)

Het programma is gratis, met uitzondering van de lezing door Carolijn Visser. Kijk voor het volledige programma van 9.00 tot 17.00 uur, op www.zeeuwsarchief.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.