Historici.nl

Johan van Tuyl – Geschiedenis van het Oude Schiphol 1916-1967

23 mei 2017
Van 16:00 - 18:00uur

Schiphol vierde in september 2016 zijn 100e verjaardag en heet nu Koninklijke Schiphol. Begonnen als boerenland ontwikkelde Schiphol zich in de eerste 50 jaar van zijn bestaan tot de Wereldluchthaven van Amsterdam. In 1916 verkocht boer Knibbe zijn grond in de Haarlemmermeer aan het Rijk voor de stichting van een (militaire) luchthaven. Niet veel later kwam Schiphol onder beheer van de Dienst Handelsinrichtingen van de gemeente Amsterdam met Jan Dellaert als havenmeester. Onder zijn leiding transformeerde Schiphol van een boerderij met enkele hectaren grasland en een paar barakken, tot een luchthaven van wereldformaat die zo hard groeide dat een nieuw verkeersareaal nodig was. Het oude Schiphol werd nu gewoon Schiphol-Oost. In deze presentatie vertelt Johan van Tuyl, Schipholkenner en als vrijwilliger verbonden aan het Aviodrome in Lelystad, van de rijke geschiedenis van dat Oude Schiphol dat velen zich nog zullen herinneren van een ‘dagje Schiphol’. U ziet beelden van het begin als militair vliegveld, de reis erheen via aanvankelijk slechte verbindingen, de eerste vlucht van de KLM, de glorie van de Uiver en Pelikaan, de verwoesting in mei 1940 en de wederopbouw na de oorlog tot aan de verhuizing naar Schiphol-Centrum in mei 1967.

Adres: Bibliotheek De Hallen (bovenzaal, er is geen lift aanwezig), Hannie Dankbaarpassage 10, ingang Tollensstraat (tram 7 en 17 Ten Katestraat, tram 3 en 12 Kinkerstraat)
Bijzonderheden: Parkeren: € 3,00 per uur.
Kosten voor leden: € 0,00. Kosten voor niet-leden: € 5,00.

Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

www.onsamsterdam.info

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.