Historici.nl

Jong KNHG – Workshop Schrijven en Publiceren (vrijdag 7 april)

7 apr 2017
Van 10:30 - 14:00uur

Heb je een paper of scriptie die je graag onder een breder publiek wil verspreiden, maar weet je niet goed hoe je dit het beste kan aanpakken?

Op vrijdag 7 april organiseert Jong KNHG haar eerste bijeenkomst in samenwerking met BMGN-Low Countries Historical Review en Duitslandweb: een workshopmiddag Schrijven en Publiceren! We kijken achter de schermen bij twee verschillende publicatiemogelijkheden: een wetenschappelijk vaktijdschrift (BMGN) en een online journalistiek platform (Duitslandweb). Met deze bijeenkomst wil Jong KNHG meer zicht bieden op de mogelijkheden voor jonge historici om hun werk te publiceren, en hen helpen de eerste stap naar een academisch of journalistiek stuk te zetten.

Je kiest uit één van de twee parallelsessies, waarvoor je een kleine voorbereidende opdracht maakt:

Workshop 1: Wetenschappelijk publiceren, onder leiding van Anne-Marie Mreijen, Managing Editor van BMGN-Low Countries Historical Review
In deze workshop geeft Anne-Marie Mreijen inhoudelijke en praktische tips over het schrijven en publiceren van een wetenschappelijk artikel. Ze gaat in deze workshop in op ontwikkelingen in wetenschappelijk en Open Access publiceren, hoe het redactieproces verloopt en waar je rekening mee dient te houden bij het voorbereiden en indienen van een wetenschappelijk artikel. Als voorbereidende opdracht schrijf je een abstract à 150 woorden over een reeds geschreven scriptie of paper. Kijk voor voorbeelden op de website.

Workshop 2: Schrijven voor een groter publiek, onder leiding van Marja Verburg, senior redacteur Duitslandweb
Hoe schrijf je een goed journalistiek stuk voor een krant, online platform, opinieweekblad of blog? In deze workshop geeft historicus en redacteur van Duitslandweb Marja Verburg inhoudelijk advies over het identificeren van je lezerspubliek, over een geslaagde tekstopbouw, stijl en toonzetting en gaat in op vaak voorkomende fouten. Dat doet ze aan de hand van teksten van de deelnemers aan de workshop. Ook vertelt ze een en ander over haar eigen ervaringen als historicus in de journalistiek en over het werk van Duitslandweb. Lever uiterlijk 31 maart 1 A4-tekst in, het liefst een pagina uit een door jou geschreven journalistiek stuk of een blog, maar het mag ook een pagina uit een scriptie zijn (of het pagina 3, 12 of 35 is maakt niet uit, als het maar een vol A4-tje is). De teksten worden in de workshop behandeld.

Beide workshops vinden plaats op de nieuwe locatie van het KNHG in hartje Amsterdam, Oudezijds Achterburgwal 185. Toegang, inclusief een eerste drankje bij de borrel, is gratis voor KNHG leden (dit geldt ook voor nieuwe leden!), anders €5,-. Meld je aan via jongknhg@gmail.com en vermeld je naam, affiliatie en welke workshop je wilt volgen. Vol is vol!

Let op: De deadline voor de voorbereidende opdracht is 31 maart.

Programma:

14:30-15:00                        Inloop (koffie en thee).

15:00-15:20                        Gezamenlijke introductie.         

15:30-16:15                        Parallelsessies, 45 min.

16:15-16:30                        Pauze, 15 min.

16:30-17:15                        Parallelsessies, 45 min.

17:15.                                 Borrel.

Jong KNHG is een splinternieuw onderdeel van het KNHG, de grootste beroepsorganisatie van professionele historici in Nederland. KNHG is onder andere de uitgever van BMGN-Low Countries Historical Review en organiseert dit jaar voor het eerst de Historicidagen, van 24-26 augustus, in samenwerking met Universiteit Utrecht. 
 


(Bron afb.: Leonid Pasternak, ‘The Passion of creation’, 1917.)

 

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.