Historici.nl

Kick-off Van Imhoff-onderzoek – NIMH

30 aug 2022
Van 15:00 - 18:00uur
Den Haag

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is begonnen aan een breed historisch onderzoek naar de scheepsramp met de Van Imhoff op 19 januari 1942 in Nederlands-Indië, waarbij meer dan 400 Duitse geïnterneerde burgers omkwamen.

De Van Imhoff was een Nederlands koopvaardijschip dat op 19 januari 1942 door een Japans vliegtuig in de Indische Oceaan werd gebombardeerd. De Nederlandse bemanning en bewaking verliet het zinkende schip onder achterlating van bijna 500 Duitse burgergeïnterneerden in het ruim van het schip. Meer dan 400 van hen kwamen om. Deze burgers waren sinds mei 1940 vanwege hun Duitse en/of Oostenrijkse afkomst in Nederlands-Indië geïnterneerd en het was de bedoeling hen vanwege de verwachte Japanse aanval op Nederlands-Indië naar interneringskampen in Brits-Indië te brengen.

Het historisch onderzoek zal zich onder andere richten op de internering van deze burgers, de scheepsramp en de nasleep voor nabestaanden. Daarnaast zal aandacht zijn voor de rol van de Nederlandse staat in de nasleep, en de internationale politieke en militaire context van deze geschiedenis. Een van de doelen van het onderzoek is om de slachtoffers ‘een gezicht’ te geven. Hiervoor wordt actieve samenwerking met nabestaanden gezocht.

Om het onderzoek officieel af te trappen wordt op dinsdag 30 augustus tussen 15.00 en 18.00 uur een kick-off georganiseerd. Deze bijeenkomst vindt plaats in Museum Sophiahof: Van Indië tot nu in Den Haag. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan EML.Klinkers@mindef.nl.

Praktische info
Datum: 30 augustus 2022
Tijd: 15:00-18:00 uur
Plaats: Museum Sophiahof, Den Haag
Aanmelden via eml.klinkers@mindef.nl 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.