Historici.nl

Klein symposium staatscommissie parlementair stelsel

18 dec 2018
Van 16:00 - 17:45uur
Internationaal Perscentrum Nieuwspoort (Lange Poten 10, Den Haag)
Hoe verder met het parlementaire stelsel? Naar aanleiding van het eindrapport van de staatscommissie onder voorzitterschap van oud-minister Johan Remkes organiseert het Montesquieu Instituut een symposium. Vanaf begin 2017 heeft de staatscommissie nagedacht over voorstellen om knelpunten in het Nederlandse parlementaire stelsel op te lossen. Binnenkort wordt het eindrapport verwacht, inclusief aanbevelingen.

Het symposium begint met Ruud Koole, lid van de staatscommissie parlementair stelsel. Hij zal op hoofdlijnen de aanpak, benadering en zienswijze van de commissie toelichten.

Aansluitend geven wetenschappers hun visie op het rapport.

–  Aalt Willem Heringa behandelt het toetsingsrecht in combinatie met de bescherming van de democratie

–  Gerrit Voerman reageert op het onderdeel politieke partijen en de representatieve functie

–  Bernard Steunenberg bespreekt de digitalisering in combinatie met de bescherming van de democratie

–  Bert van den Braak gaat in op het tweekamerstelsel en met name de relatie tussen Eerste en Tweede Kamer

–  Joop van den Berg analyseert het gedeelte over de macht van de nationale overheid in het licht van decentralisatie en privatisering.

Vervolgens krijgt Ruud Koole de gelegenheid om te reageren op de voordrachten. De middag wordt gemodereerd door Jan Schinkelshoek, adviseur van het Montesquieu Instituut en oud-Tweede Kamerlid.

Het symposium wordt gehouden in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, op dinsdag 18 december van 16:00 tot 17:45.

 
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.