Historici.nl

KNHG-webinar – Aan de slag! Toegepaste geschiedenis in Vlaanderen en Nederland

10 feb 2022
Van 12:00 - 13:00uur
Zoom

Op donderdagmiddag 10 februari van 12 tot 13 uur organiseert het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) een webinar over toegepaste geschiedenis in Vlaanderen en Nederland. De Vlaamse historici Violet Soen en Bram De Ridder, beiden verbonden aan het historisch adviesbureau Corvus (KU Leuven), presenteren hun eerder verschenen artikel in BMGN – Low Countries Historical Review (BMGN-LCHR) over dit onderwerp. Daarna geeft Harm Kaal (RU Nijmegen/editor-in-chief van het Journal of Applied History) een reactie.

Kun je iets uit het verleden leren? Het is een stokoude vraag die steeds meer historici in Nederland en België zich opnieuw stellen. Onder invloed van maatschappelijke vraagstukken zoals corona, klimaatverandering, diversiteit en (geo)politieke instabiliteit, maar ook door veranderende eisen van studenten en onderzoeksfinanciers, vinden historici het in toenemende mate belangrijk om na te denken over de ‘toegepaste waarde’ van historische kennis en expertise.

In hun bijdrage aan de recent verschenen BMGN 136:4 bespreken Violet Soen en Bram De Ridder hoe ‘toegepaste geschiedenis’ aan een opmars bezig is en benadrukken ze het veelzijdige karakter daarvan. Harm Kaal en Jelle van Lottum publiceerden op hun beurt onlangs een artikel over toegepaste geschiedenis in het door hun opgerichte Journal of Applied History. Dat artikel is ook in in volledig open acces te lezen.

Uiteraard is er tijdens het webinar alle gelegenheid tot discussie. Het webinar zal worden gemodereerd door Tessa Lobbes, managing editor van BMGN-LCHR. 

In het kort

Datum | donderdag 10 februari 2022
Tijd | 12 – 13 uur
Aanmelden | via info@knhg.nl; u ontvangt t.z.t. een Zoom-link

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.