Historici.nl

KNHG-webinar – Historici en de oorlog in Oekraïne

24 feb 2023
Van 12:30 - 14:00uur
Online

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Nu, een jaar later, heeft de oorlog grote verwoestingen in dit Oost-Europese land aangericht, vele mensenlevens gekost en een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht. Wat minder zichtbaar is, is dat deze oorlog ook consequenties heeft voor ons vakgebied. Daarom organiseert het KNHG op vrijdagmiddag 24 februari aanstaande een webinar over historici en de oorlog in Oekraine.

De centrale vraag van het webinar is wat de betekenis van deze oorlog is voor historici. Hoe verandert deze ingrijpende gebeurtenis (net zoals bijvoorbeeld corona eerder) onze ideeën over de onderwerpen die we bestuderen? Oorlog, nationalisme, de betekenis van Oekraïne en Oost-Europa, alles lijkt er nu anders uit te zien. 

Na een korte inleiding door KNHG-voorzitter Henk te Velde, zullen twee sprekers zich buigen over dit onderwerp. Allereerst verzorgt Nicolaas Kraft van Ermel een presentatie over de geschiedenis van Oekraïne. Hij is verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Vervolgens gaat Jan Hoffenaar in op de (her)waarding van militaire geschiedenis als discipline. Hij is werkzaam aan de Universiteit Utrecht en hoofd van de afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. Na de presentaties is er volop ruimte voor discussie.

In het kort

Datum | vrijdag 24 februari
Tijd | 12:30 – 14:00 uur
Aanmelden | via info@knhg.nl; u ontvangt t.z.t. een Zoom-link

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.