Historici.nl

Kunstenaars in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog

13 sep 2018
Van 20:00 - 21:30uur
Spui25 Amsterdam

28 juli 1914. De wereldbrand breekt uit. Duizenden jonge mannen worden opgeroepen om te gaan vechten, nog eens duizenden melden zich vrijwillig. Als ‘kanonnenvlees’ sneuvelen ze een roemloze, zinloze dood. Onder hen waren jonge, talentvolle kunstenaars in de dop.

Dannie ten Zweege richt in haar boek Neem mijn jeugd, die stierf vandaag  voor meer dan honderd mannen en enkele vrouwen een monument op. Ze reconstrueerde het wel en wee van kunstenaars-soldaten: van Rik Wouters en Alain Fournier tot Edmund Blunden, van Rupert Brooke en Alfred August Macke tot Joe English. Bekende kunstenaars, maar ook vele jonge mannen die nog maar aan het begin van hun kunstenaarscarrière stonden, haalt ze uit de vergetelheid. In dit programma maken we kennis met hun werk en horen we meer over zoveel talent dat in de knop werd gebroken.

Over de spreker
Dannie ten Zweege studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht en was docent communicatie in het hbo. Vanaf de jaren 90 geeft ze lezingen over literair-historische onderwerpen en over de cultuurgeschiedenis van de dood. Ze heeft een bijzondere passie voor en een uitstekende kennis van de Eerste Wereldoorlog en geeft ook over dit onderwerp interessante lezingen. Ze is lid van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog en de Western Front Association Nederland.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie
Spui 25
Spui 25-27 | 1012 WX Amsterdam
+31 (0)20 525 8142
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.