Historici.nl





La folle élection – De strijd om het Franse presidentschap onder de loep

3 mei 2017
Van 11:15 - 13:00uur

Op woensdagmiddag 3 mei organiseert de Faculteit der Letteren een debatprogramma rondom de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Twee kenners gaan in gesprek over de huidige politieke situatie in Frankrijk, de kanshebbers onder de presidentskandidaten en de gevolgen van de verwachte uitslag.

La folle élection – De strijd om het Franse presidentschap onder de loep
Terwijl Nederland ongeduldig wacht op de resultaten van een langdurige kabinetsformatie, is er in buurland Frankrijk een misschien wel minstens zo belangrijke en spannende strijd gaande. Op 23 april gaan de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de tweede stemronde op 7 mei.

Wie zal er als winnaar uit de bus komen? Weet Marine Le Pen met haar nationaal-populistische Front National genoeg anti-Europese stemmen te winnen? Vinden de kiezers het tijd voor een onafhankelijk Frankrijk met de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon aan het roer? Of wordt er gekozen voor het pro-Europese geluid van de (sociaal-)liberale oud-minister van François Hollande, Emmanuel Macron? En welke thema’s gaan de uitkomst van deze competitie bepalen?

Europa kijkt vol spanning mee naar de misschien wel belangrijkste verkiezingen van het jaar. De uitkomst van de politieke strijd in La France kan immers grote gevolgen hebben voor de toekomst van de Europese Unie. Voor de Faculteit der Letteren aanleiding voor het organiseren van een debatprogramma op woensdagmiddag 3 mei, vlak voor de grande finale van de verkiezingsstrijd.

Te gast zijn:
– dr. Jan Willem Brouwer – als historicus verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de Radboud Universiteit en expert op het gebied van de Franse politiek
– Pol van de Wiel, MA – promovendus rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit en bestuurslid van het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland. Woonde en studeerde van 2008 tot 2012 in Parijs.

Meer informatie en aanmelden: www.ru.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.