Historici.nl

Launch ESTA database – IISG

6 dec 2023
Van 16:00 - 17:00uur
Amsterdam

Op woensdag 6 december 2023 lanceren we de Exploring Slave Trade in Asia (ESTA) database op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

De database geeft toegang tot informatie over ruim 4.000 slavenhandelsreizen waarop naar schatting 600.000 slaafgemaakte mensen zijn vervoerd rond de Indische Oceaan tussen 1621 en 1856. Dit is een mijlpaal in het onderzoek naar slavernij in Azië: voor het eerst is er zoveel data bij elkaar gebracht en toegankelijk gemaakt voor verdere analyse.

De database opent zo de weg naar accuratere reconstructies van de omvang, structuur en patronen van de slavenhandel, en leidt mogelijk ook tot opsporing van levenslopen van ontheemde en slaafgemaakte personen.

Dit is een belangrijke eerste stap. Tegelijk staat ESTA met deze dataverzameling nog maar aan het begin: om tot een vollediger reconstructie te komen blijft het project historisch bronmateriaal doorspitten en nieuwe data toevoegen aan de database. Het project lokaliseert en verzamelt daarnaast ook bestaande datasets van onderzoekers wereldwijd om op te nemen in de database.

Tijdens de launch licht Matthias van Rossum de database en het ESTA project in het algemeen toe, waarna experts als Wim Manuhutu en Daniel Domingues da Silva hun reflecties delen. En natuurlijk is er ruimte voor vragen.

Datum: 6 december 2023
Tijd: 16:00 – 17:00 (met borrel na afloop)
Locatie: Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam

ESTA is een internationaal project dat de wereldwijde slavenhandel in kaart wil brengen, in samenwerking met partners aan de Linnaeus Universiteit (Zweden), ENS Lyon (Frankrijk), Bonn Center for Dependency and Slavery Studies (Duitsland) en Rice University (Verenigde Staten). De eerste fase van het project is uitgevoerd dankzij het NWO fonds voor Internationalisering in de Geesteswetenschappen.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.