Historici.nl

Leidschrift Symposium Nederlandse emigratie na de Tweede Wereldoorlog en haar literatuur

6 apr 2022
Van 19:00 - 21:15uur
Leiden

Sinds 2010 (met uitzondering van 2011 en 2020) organiseert de redactie van Leidschrift jaarlijks een wetenschappelijk symposium. Dit jaar vindt het symposium plaats op woensdagavond 6 april, van 19:00 tot 21:15 in zaal 0.11 van het Lipsiusgebouw in Leiden. Het aankomende symposium staat in het teken van Nederlandse emigratie na de Tweede Wereldoorlog en haar literatuur.

Immigratie was de afgelopen jaren een veelbesproken thema in Nederland. Ook binnen de Nederlandse geschiedkunde is immigratie een populair onderwerp. Emigratie uit Nederland blijft daarentegen vaak een onderbelichte zaak. Op dit Leidschrift-symposium over emigratie en haar literatuur proberen onze sprekers Marijke van Faassen en Ton van Kalmthout in gesprek met moderator Marlou Schrover dit gat in onze kennis te dichten.

Het symposium is gratis voor alle bezoekers en aanmelden is niet nodig. Vanaf 19:00 is iedereen welkom om vooraf een kopje thee of koffie te nuttigen en een mooie plaats in de zaal uit te zoeken. Om 19:15 zullen wij van start gaan in zaal 0.11 van het Lipsiusgebouw aan de Cleveringaplaats 1. Ons programma zal er als volgt uitzien:

19:00: inloop
19:15: introductie
Dr. Marlou Schrover
19:25: Veranderend vertrek. Emigratie als balans voor een onevenwichtig migratiedebat.
Dr. Marijke van Faassen
19:55: Pauze
20:15: Een Nederland overzee. Nederlandse emigratieliteratuur van na de Tweede Wereldoorlog
Dr. Ton van Kalmthout
20:45: Afsluiting en debat
Alle sprekers
~21:15: Einde

Het symposium zal plaatsvinden op woensdag 6 april van 19.00 tot 21.15 in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden, zaal 0.11. De toegang is gratis en aanmelden niet nodig.

Over Leidschrift

Leidschrift is een zelfstandig wetenschappelijk historisch tijdschrift, verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Leidschrift verschijnt driemaal per jaar in de vorm van een bundel met artikelen gegroepeerd rond een thema. De artikelen worden zowel geschreven door gerenommeerde historici als door getalenteerde studenten en beginnende onderzoekers. Hiermee biedt Leidschrift sinds 1984 een podium voor levendige historiografische discussies.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.