Historici.nl





Levensverhaal van de Joosde familie Wachenheimer

4 mei 2017
Van 11:45 - 13:00uur

Een programma in het kader van Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet.

Bezoekers van de zalen 20ste eeuw treffen daar een bijzonder en aangrijpend voorwerp aan: een gestreept concentratiekampjasje. Het kan niemand ontgaan: dit is een voorwerp met een uitzonderlijke lading. Het jasje is gedragen door het Joodse schoolmeisje Isabel Wachenheimer (1928-2010), en staat symbool voor de zwartste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis: de Jodenvervolging tijdens de Duitse bezetting en de moord op ruim 100.000 Joodse landgenoten. Wie was Isabel Wachenheimer? Uit wat voor familie kwam zij, hoe groeide zij op, en hoe verging het haar na de oorlog? Het antwoord op deze vragen is niet direct in het museum te zien; daarvoor is een duik in het depot nodig. Want daar bevindt zich het omvangrijke archief van de familie Wachenheimer, dat tegelijkertijd met de jas werd verworven: honderden foto’s, brieven en officiële documenten die samen een verhaal vertellen over Joodse emancipatie en assimilatie, vervolging, vlucht en moord, naoorlogs overleven en de zoektocht naar nieuwe betekenis en identiteit.

Op 4 mei wordt dit verhaal verteld. Rijksmuseumonderzoeker Claartje Wesselink belicht Isabel Wachenheimer aan de hand van bijzonder en indringend beeldmateriaal dat de museumbezoeker normaal gesproken onthouden blijft. Bijzondere gasten zijn Carol Elon, dochter van Isabel Wachenheimer, en Erica Kors-Hamburger. Mevrouw Kors-Hamburger was als meisje in de jaren 30 in Duitsland bevriend met Isabel Wachenheimer. Zij vluchtte, net als de Wachenheimers, in de late jaren 30 met haar familie naar Nederland.

Meer informatie en tickets: www.rijksmuseum.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.