Historici.nl

Lezing ‘De Eendenbekparadox: Het vaginaspeculum en de medicalisering van de menopauze’

11 mar 2023
Van 15:00 - 16:00uur
Leiden

Het vaginaal speculum, oftewel de eendenbek, is één van de meest gebruikte medische instrumenten. Iedereen met een baarmoeder krijgt er vroeg of laat mee te maken. Opvallend genoeg is het in de medische literatuur ook één van de minst besproken instrumenten.

De eendenbek ziet er al eeuwenlang ongeveer hetzelfde uit, en van vrouwen die een speculumonderzoek moeten ondergaan, wordt over het algemeen verwacht dat ze niet klagen maar dragen.

Medisch historicus Prof. dr. Rina Knoeff laat zien hoe eeuwenoude onbewuste aannames een rol kunnen spelen in het hedendaagse gebruik van het speculum. Natuurlijk is de eendenbek altijd onontbeerlijk geweest in het opsporen van ernstige ziekten zoals baarmoederhalskanker. Tegelijkertijd laat de geschiedenis ook zien hoe dokters het instrument gebruikten om controle uit te oefenen op het vrouwenlichaam; hoe het speculum een pervers verdienmodel werd in de controle van prostitutie; en hoe de eendenbek bijdroeg aan de medicalisering van de menopauze.

Deze lezing vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Lees ook Rina Knoeff’s bijdrage aan Wonderkamer: Magazine voor Wetenschapsgeschiedenis

Praktische informatie
Wanneer: op zaterdag 11 maart van 15.00 tot 16.00 uur
Waar: In de foyer van Rijksmuseum Boerhaave
Kosten: Gratis bij een geldig entreebewijs (bijvoorbeeld een museumticket, of geheel gratis met een museumkaart/studentenkaart etc.)

Aanmelden

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.