Historici.nl

Lezing: De geschiedenis van het oudste schilderij van de Syrische stad Palmyra

3 apr 2019
Van 11:00 - 12:00uur
Allard Pierson Museum, Amsterdam

Door historicus en docent Oude Geschiedenis Lucinda Dirven

Deze lezing wordt gegeven in het kader van de openbare restauratie van schilderij ‘De ruïnes van Palmyra’, tussen 19 maart en 19 mei in het Allard Pierson.

Panorama van Palmyra uitgelicht

In het voorjaar van 1691bezocht de Nederlandse schilder Gerard Hofstede van Essen als een van de eerste Europeanen de ruïnes van de stad Palmyra in de Syrische woestijn. De ruïnes van Palmyra waren in 1678 namelijk herontdekt door twee kooplieden. Dit bezoek resulteerde in de oudst bekende voorstelling van de Romeinse karavaanstad, het schilderij dat in het bezit is van het Allard Pierson en dat hier openbaar wordt gerestaureerd. Uitgangspunt van de lezing is dit bijzondere schilderij en zijn geschiedenis. Nadat Lucinda Dirven heeft verteld over de ontstaansgeschiedenis, kijkt zij met het publiek hoe de voorstelling op het schilderij zich verhoudt tot de archeologische werkelijkheid. Helaas is die situatie na de verwoestingen door IS in 2015 dramatisch veranderd. Het schilderij en de latere onderzoeksgeschiedenis naar Palmyra komen hiermee in een ander licht te staan.

 

Meer informatie

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.