Historici.nl

Lezing – De opstand in Sobibor

14 okt 2023
Van 11:00 - 13:00uur
Online

Een onvergetelijke daad van moed

Op 14 oktober 2023 herdenken we een gebeurtenis die 80 jaar geleden de geschiedenis inging als een lichtpuntje in een donkere periode. Die dag kwam het onbekende nazikamp Sobibor, diep in het Poolse gebied nabij de Russische grens, in opstand tegen de verschrikkelijke onderdrukking. Slechts 47 dappere overlevenden konden het verhaal van Sobibor navertellen, en deze lezing brengt hun indrukwekkende getuigenissen tot leven. Ontdek hoe deze heldhaftige daad het symbool werd van verzet tegen onmenselijke wreedheden.

Sobibor en Nederland

In 1943 vertrokken 19 treinen vanuit Durchgangslager Westerbork, zonder dat de bestemming bekend was. Het bleek het verschrikkelijke vernietigingskamp Sobibor te zijn, waar meer dan 34.000 Joden uit Nederland naartoe werden gedeporteerd. In de lezing krijg je een overzicht van Sobibor en de rol van Nederlandse slachtoffers. De opstand, die 80 jaar geleden plaatsvond, zal centraal staan. Ontdek de verhalen van moed en vastberadenheid van degenen die tegen alle verwachtingen in durfden op te staan. Tijdens deze gedenkwaardige lezing brengt historicus Saskia Poelman deze onbekende geschiedenis tot leven.

Klik hier voor meer informatie en meld u aan!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.