Historici.nl

Lezing en Boekpresentatie bij Museumwerf Vreeswijk

22 apr 2017
Van 9:00 - 11:00uur

Liefhebbers van veerschepen en andere geïnteresseerden opgelet! Op zaterdag 22 april 2017 (aanvang 13.00 uur) organiseert de Museumwerf Vreeswijk een dia-lezing getiteld: Het nieuwe leven van historische IJveren en een presentatie van het boek Heen & WeerSprekers zijn Frank Hemminga en Trudy Admiraal.

Veerdiensten
Veerschepen spreken tot de verbeelding. Ze gaan heen en weer en weer heen. Aan boord vonden ontmoetingen plaats. De vaartochten waren rustmomenten tijdens een reis. Veerdiensten vormden vroeger de meest praktische verbinding tussen A en B. Varen met de veerman was voor burgers en buitenlui de enige manier om aan de overkant te komen. Zo ook over het brede water van het Amsterdamse IJ. Tussen hartje Amsterdam en Amsterdam-Noord waren sinds eeuwen veerdiensten actief. De lijnen verdwenen grotendeels na de aanleg in 1968 van de IJtunnel. Met deze lijndiensten verdwenen ook de veerschepen. Een aantal ervan kreeg echter een nieuw leven. Over de herontdekte historische IJveren verscheen vorig jaar een boek getiteld: Heen & Weer vol verhalen en prachtige foto’s.

Lezing
Frank Hemminga voert u naar de geschiedenis van de IJveren. Ook vertelt hij over Stichting Move Amsterdam (Museum voor het openbaar vervoer & straatbeeld) waarvan hij medeoprichter is. Deze stichting heeft als doel het beheer, behoud en de restauratie van het rijdend en  varende erfgoed van de regio Amsterdam. Vrijwilligers runnen onder de naam IJ-buurtveer, een veerdienst over het IJ naar het historische dijkdorp Nieuwendam en naar het Vuurtoreneiland.

Boekpresentatie
Na de pauze presenteert Trudy Admiraal het boek Heen & Weer waarvan zij medeauteur is. Ze vertelt over het ontstaan ervan, over de verschillende schepen die erin staan en over de mensen die zij sprak. Na afloop signeert ze het boek voor wie het wil aanschaffen. Leuk om te weten is dat Nieuwegein maar liefst drie historische IJveertjes heeft! Dat zijn het IJveer XII aan de Dorpsstraat en de Shipdock V en de Nora aan de Prins Hendriklaan in Vreeswijk. Uiteraard trakteren Frank en Trudy u op prachtige oude plaatjes van de veerschepen over het IJ.

De lezing vindt plaats in de Expositieruimte.

  • Aanvang 13.30 uur.
  • Ontvangst vanaf 13.00 uur in het Theehuys.
  • Entree: € 5,- p.p. (incl. een bakje koffie of thee).
  • Bootsmaatjes hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang.
  • Meld u zich tijdig aan voor de lezing via cisca@museumwerf.nl. of via 030 65 79 581.

Meer informatie: www.museumwerf.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.