Historici.nl

Lezing Gloria Wekker bij The Black Archives

14 jan 2018
Van 18:00 - 22:00uur
The Black Archives, Amsterdam

Op 14 januari 2018 zal prof. Gloria Wekker een exclusieve lezing geven over haar nieuwe boek Witte Onschuld bij The Black Archives en de expositie Zwart & Revolutionair. Na de lezing zal er een gesprek plaatsvinden tussen prof. Wekker, Naomie Pieter (performance artist, activiste) en Daphina Misiedjan onder leiding van Claric Gargard (columnist, journalist). Daarnaast zal er gelegenheid zijn voor het publiek om vragen te stellen én u kunt van te voren de expositie Zwart & Revolutionair bezichtigen.

  • Datum? Zondag 14 januari 2018
  • Tijd? 18:30 Inloop en 19:00 Aanvang programma tot 22:00 uur | Om 18:00 uur is er een rondleiding in The Black Archives voor een beperkt aantal personen (max. 20 mensen) en de expositie Zwart & Revolutionair is vanaf 12:00 uur te bezichtigen.
  • Locatie? Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK
  • Kaartjes? €7.50 – De kaartverkoop start in de week van 21 december

“Witte onschuld is de geactualiseerde uitgave van White Innocence (2016), waarin Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden.

Wekker beschrijft in dit gezaghebbende boek onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, Artikel1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media.”

Op 11 december 2017 won prof. Wekker de Joke Smit prijs:
“Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.”

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.