Historici.nl

Lezing ‘Haagse huizen en buitenplaatsen’ door René Dessing

25 jun 2017
Van 10:00 - 11:00uur

Op zondag 25 juni geeft kunsthistoricus René W.Chr. Dessing een lezing over de Hollandse buitenplaatsen met speciale aandacht voor die in Den Haag, Leiden en Amsterdam.

Als directeur van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) publiceert René Dessing regelmatig over dit onderwerp. Van zijn hand verscheen in het Nationale Jaar voor de Historische Buitenplaatsen 2012 ook de Nationale Gids historische Buitenplaatsen, waarin hij samen met coauteur Jan Holwerda alle 551 historische buitenplaatsen in Nederland beschrijft.

Dit monumentale erfgoed is vooral te vinden in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Deze laatste provincie kent bovendien bekende buitenplaatsen zoals Huis ten Bosch, Hofwijck, Duivenvoorde en Keukenhof. Daarnaast zijn in Zuid-Holland ook talrijke minder bekende huizen te vinden.

Tijdens de lezing zal Dessing vele van deze huizen behandelen, na een inleiding over de opkomst van kastelen en buitenplaatsen. Bij zijn voordracht zullen talrijke diabeelden de revue passeren. Zelf bewoonde hij lange tijd de uit 1632 daterende historische buitenplaats Huis te Manpad in Heemstede.

Over René Dessing
Na zijn studie kunstgeschiedenis (Universiteit van Amsterdam) werkte René W.Chr. Dessing (1956) 20 jaar als cultureel ondernemer binnen zijn succesvolle cultureel-organisatiebureau Artifex. In 2009 nam hij het initiatiefnemer voor en werd hij voorzitter van de stichting Nationaal Jaar van de Historische Buitenplaatsen 2012. Hierin leverde hij met anderen een wezenlijke bijdrage tot een beter (nationaal) begrip van en enthousiasme voor het behoud van het monumentale erfgoed dat samenhangt historische buitenplaatsen. Nu is hij directeur van de Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL). 

Praktische informatie

  • Kosten: €12,50 regulier of €7,50 voor kortingspashouders (Museumkaart, Rotterdam- en Ooievaarspas)
  • Tickets kunnen online worden gekocht (vanaf 20 april).
  • Voor of na afloop van de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm bezoeken.

Meer informatie: www.haagshistorischmuseum.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.