Historici.nl

Lezing – Heksen in de kunst

31 okt 2023
Van 11:00 - 12:00uur
Amsterdam

De zondebok op een bezem.

Tot in de zestiende eeuw bestond de heks zoals wij haar kennen nog niet, maar doordat Pieter Bruegel de Oude (1525/30 – 1569) haar op een bezem naast een kookpot plaatste, kreeg de collectieve zondebok eindelijk een gezicht. Er waren maar twee prenten nodig – allebei van uitmuntende artistieke kwaliteit – om voor eens en altijd het Bruegeliaanse heksbeeld in Europa te introduceren. Bruegels stereotype werd veelvuldig gekopieerd door Hollandse en Vlaamse tijdgenoten.

Tijdens deze lezing door kunsthistorica Birgitte Mommers maak je kennis met de indrukwekkendste heksenvoorstellingen uit de tijd van de heksenvervolgingen in de Nederlanden (1450-1700). Je hoort hoe het de heks door de eeuwen heen is vergaan. De route loopt grofweg van angst naar fantasie; van schrikbeeld tot sprookjesfiguur. Het meest griezelige deel van de lezing betreft de allesbehalve sprookjesachtige manier waarop andersdenkenden in die tijd werden uitgesloten en vervolgd.

Klik hier voor meer informatie en meld u aan!

Deze lezing wordt tevens online gegeven op woensdag 8 november.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.