Historici.nl

Lezing – Jacoba van Tongeren

17 sep 2021
Van 15:00 - 16:30uur
Amsterdam

Ruim een jaar geleden heeft de NOS besloten een documentaire over Jacoba van Tongeren te maken. Zij was oprichtster en leidster van de verzetsgroep Groep 2000 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De documentaire  zal op 4 mei op NPO2 na de Herdenking op de Dam worden uitgezonden. De NOS zal 4 mei in het teken plaatsen van het thema Vrouwen in Verzet. Ook aan andere verzetsstrijdsters zal aandacht worden besteed en het thema zal ook worden uitgewerkt tijdens de live-uitzending rond de Nationale Herdenking.

Een standbeeld van Jacoba, dat zal worden geplaatst op de Antillenstraat in Amsterdam waar zij in de oorlog woonde, zal op 10 oktober om 14.00 uur worden onthuld, in aanwezigheid van familieleden. Op 10 oktober zal ook een informatiebord met de circa 150 namen van Groepsleden worden onthuld.

De Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) heeft een paar jaar geleden besloten tweejaarlijks een lezing te houden ter ere van Jacoba. De tweede lezing vindt plaats op 17 september in de Keizersgrachtkerk 566, 1017 EM in Amsterdam, om 15.00 uur. Marianne Thieme, mede-oprichtster van de Partij van de Dieren en voor hen Kamerlid tot 2019, zal deze lezing geven.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.