Historici.nl

Lezing Jeroen Harambam – The truth is out there

8 dec 2022
Van 20:00 - 22:00uur
Leeuwarden

Complotdenken is sinds de coronacrisis niet meer weg te denken uit ons politieke en culturele landschap. Rondom veel heikele kwesties bestaan allerlei alternatieve ideeën over de waarheid die dwars tegen de heersende kennis van media, wetenschap en politiek ingaan. Vaak worden deze ideeën en hun vertolkers als paranoïde, onwaar en gevaarlijk afgeschilderd. Maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe valt de populariteit van complotdenken te verklaren? In deze talk legt socioloog Jaron Harambam op basis van zijn etnografisch-sociologisch onderzoek uit wie deze zogenoemde complotdenkers zijn, wat hun ideeën zijn en vooral ook wat hen drijft. Waarom is de waarheid nu zo omstreden? En kunnen we op andere manieren met dit wantrouwen om gaan dan het simpelweg proberen te ontkrachten?

Jaron Harambam
Jaron Harambam (VU Amsterdam) is socioloog en promoveerde met een proefschrift over complotdenken, wat in herziene versie is uitgekomen. Hij doet verder onderzoek naar kennispolitiek, nieuwsmedia en AI. Vorig jaar kwam voor een breder publiek ook het Nederlandstalige The Truth is Out There uit: een visueel verhalenboek over de zoektocht naar de waarheid van achttien bijzondere personen (aka “complotdenkers”).

Meer info over Jaron vind je hier

Ik heb een vraag over deze activiteit

De discussie in onze samenleving gaat vaak over de kloof: tussen de politiek en gewone mensen, het verschil in kansen en tussen feiten en meningen. In deze serie Brainwaves gaan opiniemakers en wetenschappers op zoek naar de feiten en keuzes die we hebben. Geniet van goeie talks, scherpe vragen en een drankje achteraf.

donderdag 8 december 2022
20:00 – 22:00

Locatie dbieb Leeuwarden
Categorie volwassenen
Tags college&lezing maatschappij
Prijzen
  • standaard € 9,50
  • leden € 8,00
  • studenten € 5,00

Aanmelden

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.