Historici.nl

Lezing met Henk van Nierop Grote geesten, krappe marges

31 okt 2018
Van 19:30 - 21:30uur
De Waalse Kerk, Walenpleintje 159 Amsterdam

KORT
Wat: 
Henk van Nierop en Willem van Bennekom in gesprek over “Grote geesten, krappe marges” -tijdens de Maand van de Geschiedenis – in de derde van vier lezingen over thema’s uit de gedeelde geschiedenis van de Waalse Kerk, Amsterdam en Nederland.
Door: Willem van Bennekom en Henk Nierop
Wanneer: Woensdagavond 31 oktober van 19:30 tot 21:30 uur.
Waar: De Waalse Kerk, Walenpleintje 159 Amsterdam.

Kosten: €10 per persoon, voor kortingspassen en studenten slechts €5.

Gezag en Verzet
In dit derde deel van het lezingenvierluik ‘Dwarsliggers in Domineesland’ duikt Willem van Bennekom – auteur van Mes Freres!, over de geschiedenis van de Waalse Kerk – samen met historicus Henk van Nierop in de roerige geschiedenis van de Waalse migranten in Amsterdam. De lezing vindt plaats op woensdagavond 31 oktober, de laatste dag van de Maand van de Geschiedenis. Het onderwerp van de avond is “Grote geesten, krappe marges”, met als centraal thema de vrijheid van het woord.

Tijdens de Verlichting werden er in Amsterdam, al dan niet in het geheim, talloze omstreden werken uitgegeven zoals Emile en Lettres de la Montagne. De dominees van de Waalse Kerk speelden een sleutelrol bij de beoordeling van deze werken, van onder meer Jean-Jacques Rousseau. Tegelijkertijd waren de Walen – die zelf de vervolging omwille van hun ideeën in Frankrijk ontvlucht waren – actief betrokken bij botsingen met vrijdenkende ‘buitenstaanders’ die voor kortere of langere tijd in Amsterdam verbleven, waaronder Descartes, François van den Enden en John Locke. Emeritus-hoogleraar Henk van Nierop plaatst deze bijzondere tegenstrijdigheid in het kerkelijk handelen in historisch perspectief. Is het opleggen van beperkingen aan de vrije gedachte en het vrije woord van alle tijden en culturen?

Dwarsliggers in Domineesland
Deze dubbellezing maakt deel uit van een vierluik lezingen over grote thema’s uit de gedeelde geschiedenis van de Waalse Kerk en Nederland. In vier bijeenkomsten gaat Willem van Bennekom, auteur van het recent verschenen boek Mes Frères!, in gesprek met achtereenvolgens Erika Kuijpers, Nelleke Noordervliet, Henk van Nierop en Jeroen Koch over de respectievelijke thema’s immigratie; verzet; vrijheid van meningsuiting; en religie. Samen onderzoeken ze welke parallellen we kunnen trekken tussen de geschiedenis van de Waalse Kerk en die van Nederland en wat we kunnen leren van deze verhalen uit het verleden voor de kwesties van vandaag.

Henk van Nierop
Van Nierop is emeritus-hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij het Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age heeft opgezet. Zijn specialisatie betreft de Noord-Nederlandse geschiedenis van 1500-1700. Als auteur is hij vooral bekend vanwege Het verraad van het Noorderkwartier – oorlog, terreur en oorlogsrecht. Recent verscheen zijn biografie van 17e-eeuse tekenaar en prentmaker Romeyn de Hooghe.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.