Historici.nl

Lezing Polderkoorts door Emiel Hakkenes

22 okt 2017
Van 14:00 - 15:00uur
Batavialand, Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad

In het kader van Maand van de Geschiedenis geeft journalist en schrijver Emiel Hakkenes op zondag 22 oktober om 14.00 uur in het museum van Batavialand een lezing over zijn nieuwe boek ‘Polderkoorts’.

25 jaar lang pleitte Cornelis Lely tevergeefs voor het afsluiten en inpolderen van de Zuiderzee. Er was uiteindelijk een ramp voor nodig om zijn vele tegenstanders de mond te snoeren. In januari 1916 zette een hevige storm grote delen van het Zuiderzeegebied onder water. Plotseling wilde iedereen polders en een Afsluitdijk. Althans, bijna iedereen. Want in het afgelegen Harderwijk woonde een ongeschoolde ondernemer die besloot het op te nemen tegen de hoge heren die waren bevangen door de polderkoorts. De eigenzinnige Eibert den Herder waarschuwde keer op keer voor de gevolgen van Lely’s Zuiderzeewerken. Wat zou er gebeuren met de visserij waarvan velen afhankelijk waren? Hoe profijtelijk zouden die polders eigenlijk worden, en hoe veilig zou men daar leven in dat nieuw te maken land? Eibert den Herder verzette zich tot zijn laatste snik tegen de Afsluitdijk en het verdwijnen van de Zuiderzee.

Met ‘Polderkoorts’ werpt Emiel Hakkenes een nieuw licht op de geschiedenis van de Zuiderzeewerken die bijna 100 jaar geleden, op 14 juni 1918 begon met de ondertekening van de Zuiderzeewet. Het boek (uitgeverij De Bezige Bij) is vanaf 14 oktober te koop.

Emiel Hakkenes (1977) is redacteur van het dagblad ‘Trouw’. Bij Thomas Rap publiceerde hij eerder de geloofsgeschiedenis van zijn familie ‘God van de gewone mensen’.

Kosten en aanmelding

De lezing start op 22 oktober om 14.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Kosten voor de lezing zijn 5 euro, naast de reguliere entreeprijs. Museumkaarthouders hebben gratis entree en betalen alleen 5 euro voor de lezing. Aanmelden voor de lezing is gewenst. Dit kan via aanmelding@batavialand.nl o.v.v. ‘Polderkoorts’.

Over Maand van de Geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2017 voor de zesde maal de Maand van de Geschiedenis, die zijn veertiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Jaarlijks organiseren zo’n 300 deelnemende instellingen activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend thema en zetten meer dan 600 boekhandels en bibliotheken geschiedenis in de schijnwerpers.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.