Historici.nl

Lezing Universiteit Leiden: Islam in Afrika: diversiteit, wereldwijde verbindingen – en wat heeft de Koran ermee te maken?

11 apr 2023
Van 19:30 - 21:00uur
Leiden/online

Prof.dr. Mayke Kaag, hoogleraar Antropologie van islam in Afrika en haar diaspora aan de Universiteit van Amsterdam, en senior onderzoeker in de politieke antropologie van Afrika’s wereldwijde verbindingen bij het Afrika-Studiecentrum Leiden, Universiteit Leiden 

Dr. Gerard van de Bruinhorst, heeft een academische achtergrond in Arabisch en Culturele Antropologie (PhD 2007) en werkt als informatiespecialist bij het Afrika-Studiecentrum Leiden, Universiteit Leiden 

In deze lezing gaan we dieper in op de rijkdom en dynamische aard van de islam in Afrika. We onderzoeken hoe deze wordt gevormd door zowel lokale verscheidenheid als door interactie met de rest van de islamitische wereld. Na een algemene inleiding bespreken we de zoektocht naar lokale vertalingen van de Koran in Oost-Afrika. Deze casus geeft extra stof tot nadenken over hoe mensen leven met een islam die is aangepast aan de lokale context maar ook in verbinding staat met de rest van de Ummah (gemeenschap van gelovigen).

Inschrijven kan hier.

19.30-21.00 uur
Lipsius, zaal 019
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.