Historici.nl

Liefde voor de wereld: festival over Rosa Luxemburg en Hannah Arendt

8 mar 2019
Van 16:00 - 19:30uur
IISG (Cruquiusweg 31, Amsterdam)

Stichting Amor Mundi en IISG presenteren:

Festival Liefde voor de Wereld

8 maart 2019, van 16.00 uur tot 19.30 uur

Hoe inspireren literatuur en filosofie bij hedendaagse vraagstukken? En wat is de betekenis van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt daarbij?

 

Met onder meer:

Joke Hermsen (filosoof), Leo Lucassen (IISG), Eva Rovers (schrijver) Ewald Engelen (hoogleraar financiële geografie, UvA), Marja Vuijsje (journalist), Brenda Ottjes (Stichting Amor Mundi) en Heidi Dorudi (filosoof).

 

Instituut voor Sociale Geschiedenis

Cruquiusweg 31, 1019 AT, Amsterdam

 

Aanleiding

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Rosa Luxemburg vermoord werd. Hoewel Hermsen deze politieke denker kende als icoon van de linkse beweging, had ze nooit iets van haar gelezen. Tijdens het schrijven van haar nieuwste essay, Het Tij Keren, (her)ontdekte Hermsen haar werk. Ze ontdekte veel overeenkomsten tussen het gedachtengoed van Hannah Arendt en het werk van Rosa Luxemburg. Twee Joodse intellectuele vrouwen die de politieke theorie, het politieke handelen tot de kern van hun werk hebben gemaakt. Delen van het archief van Rosa Luxemburg worden beheerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Reden temeer om samen een bijeenkomst te organiseren over deze beide politieke denkers.

 

Het IISG toont voor deze speciale gelegenheid enkele bijzondere documenten uit de collectie. Wie alvast een blik wil werpen kan de website van het instituut bezoeken.

 

Het programma:

  • Tien korte reflecties waarin aandacht wordt besteed aan het leven en werk van Rosa Luxemburg, onder andere vanuit de optiek van filosoof Hannah Arendt. Met onder meer:
  • Joke Hermsen presenteert haar nieuwste essay Het Tij Keren.
  • Leo Lucassen, directeur Onderzoek van het IISG, spreekt over de verwantschap tussen het werk van Rosa Luxemburg en het IISG en de bijzondere collectie.
  • Senior IISG onderzoeker Pepijn Brandon bespreekt het magnum opus van Rosa Luxemburg Die Akkumulation des Kapitals.
  • Marja Vuijsje bespreekt de brieven van Rosa Luxemburg

 

Er is muziek door het Gelders Saxkwartet, een performance door Willum Geerts, Linnaeus Boekhandel verzorgt de boekverkoop.

Uiteraard is er volop gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen of te reageren. De bijeenkomst is uitverkocht, er zijn enkele plekken gereserveerd voor journalisten.

 

Over Stichting Amor Mundi

Stichting Amor Mundi is een initiatief van Brenda Ottjes en Joke Hermsen, geinspireerd op het gedachtengoed van Hannah Arendt. Amor Mundi organiseert lezingen, symposia en workshops, waarin filosofie en literatuur verbonden worden aan politieke betrokkenheid en artistiek engagement.

 

Over het IISG

De geschiedenis van werk en arbeidsverhoudingen is cruciaal om te begrijpen hoe ongelijkheid binnen en tussen samenlevingen ontstaat en blijft voortbestaan. Het IISG draagt met excellent wetenschappelijk onderzoek bij aan actuele maatschappelijke discussies over arbeid, sociale ongelijkheid, robotisering, economische groei, globalisering, migratie, het sociaal contract en democratische legitimiteit.

 

Meer informatie

 

 

 

 

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.