Historici.nl

Marie-Thérèse ter Haar – Romanovs & Revolutie

30 mar 2017
Van 16:00 - 18:00uur

Donderdag 30 maart geeft Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de laatste tsaar en de revolutie.

Romanovs & Revolutie
In De Hermitage in Amsterdam is tot en met 17 september de tentoonstelling Romanovs & Revolutie te zien. Kunst in Zicht heeft naar aanleiding van deze tentoonstelling de bevlogen Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar uitgenodigd in de Remonstrantse kerk in Groningen te komen spreken over de laatste tsaar en de revolutie.

Laatste tsaar
In 2017 is het precies honderd jaar geleden dat de laatste tsaar wordt afgezet. Over tsaar Nicolaas II, tsarina Alexandra Fjodorovna en Raspoetin is veel geschreven en gesproken. Als de laatste tsarenfamilie in 1917 wordt afgezet en in 1918 vermoord, is de USSR al gesticht. Jaren later echter beweert een dame Anastasia te zijn, de jongste tsarendochter. Heeft zij destijds daadwerkelijk de slachting overleefd?

Indrukwekkend verhaal
De Hermitage toont kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en een van de moordwapens. De lezing vertelt vooral het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine Sint-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. Duidelijk zal worden hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van driehonderd jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord. 1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis.

Marie-Thérèse ter Haar
Deze lezing wordt gegeven door Marie-Thérèse ter Haar. Zij studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies.

Remonstrantse kerk als bijzondere Locatie
Deze lezing wordt gegeven in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel, in het centrum van Groningen. Dit monumentale gebouw heeft een modern ingerichte kerkzaal en klassiek ingerichte vergaderruimtes. Het monument wordt tegenwoordig gebruikt voor onder andere lezingen, concerten, vergaderingen, workshops en congressen.

donderdag 30 maart 2017
20.00 uur – 22.00 uur

Entree: € 12,50
Opgave: Kunst in Zicht, aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

www.grootgroningen.com

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.