Historici.nl

Mysteriën en Oosterse cultussen in Rome

16 mar 2017
Van 18:00 - 21:00uur

Lezingenavond over mysteriën en Oosterse cultussen in Rome. Sprekers zijn o.a. prof. dr. Ab de Jong (hoogleraar Vergelijkende religie en godsdiensten in de oudheid, Universiteit Leiden) en dr. Martijn Icks (docent Oude geschiedenis, Universiteit van Amsterdam).

  • datum: donderdag 16 maart 2017
  • tijd: 20.00 – 23.00 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • toegang: gratis
  • aanmelden: via het aanmeldformulier op deze pagina

Cultussen, religies en mysterieuze sekten in Rome
Wrijvingen tussen culturen en geloofsovertuigingen zijn van alle tijden. Het oude Rome huisvestte een eclectische mix van verschillende cultussen, religies en mysterieuze sekten. Van de oosterse goden Isis en Serapis bijvoorbeeld, zijn heiligdommen in Rome teruggevonden. Stichting ZenobiaRoma Aeterna en het Rijksmuseum van Oudheden organiseren daarom deze avond een reeks lezingen waarin mysteriën en Oosterse cultussen in Rome centraal staan. 

Ab de Jong
Tiridates, koning van Armenië en de oorsprong van de Mithras-mysteriën
In deze lezing gebruikt De Jong Mithras als extreem voorbeeld van het onvermogen dat de meeste wetenschappers hebben (en altijd hebben gehad) om de connectie tussen ‘Oosterse’ goden en hun vermeende thuislanden te leggen. Op die manier kan er zowel gekeken worden naar Mithras in Rome, als naar speculaties over een Iraanse connectie – of over de afwezigheid van zo’n connectie.

Martijn Icks
In de schaduw van de zonnegod: opkomst en ondergang van Elagabal in Rome
Tijdens drie roerige jaren, van 219 tot 222 na Chr., speelde de zonnegod Elagabal een hoofdrol in het religieuze leven van Rome. Elagabal was door de gelijknamige keizer meegebracht uit Syrië. Hij kreeg een grote tempel in het hart van de stad en werd tot nieuwe Romeinse oppergod uitgeroepen. De ‘on-Romeinse’ aard van de cultus leidde echter tot veel verzet. Het had desastreuze gevolgen voor zowel de keizer als zijn goddelijke beschermheer.

Meer informatie en aanmelding: rmo.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.