Historici.nl

Online erfgoed college over armoede in Brabant

17 dec 2020
Van 15:00 - 16:00uur
Online

Op 17 december 2020 om 15.00 uur vindt het erfgoedcollege over de rol van niet-overheidsinstellingen in armoedeverlichting plaats. Moderator Lema Salah gaat hierover in gesprek met promovenda Marleen Reichgelt en Ralf Embrechts, oprichter en ambassadeur van Quiet.

Online erfgoedcollege over armoede in Brabant

Helaas is er nog steeds sprake van armoede in Brabant. Zowel in het heden als het verleden zetten niet-overheidsinstellingen zich in om de positie voor armen te verbeteren. In dit college wordt gekeken naar de rol van de kerk en het initiatief Quiet. In Noord-Brabant, vanaf de zeventiende eeuw een arme provincie, begint onderwijs pas echt toegankelijker te worden in de eerste helft van de twintigste eeuw. Dankzij de inspanningen van religieuzen is er eindelijk de mogelijkheid om door te leren. Marleen Reichgelt, promovenda aan de Radboud Universiteit Nijmegen en archivaris van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, gaat in op de rol van kloosters en onderwijs. Het Tilburgse initiatief Quiet zet zich sinds 2013 in voor mensen in armoedesituaties door onder andere te investeren in lokale netwerken. Ralf Embrechts, oprichter en ambassadeur van Quiet, vertelt over hun drie speerpunten: vertellen, verzachten en versterken om zo onder andere armoede onder Brabantse kinderen draaglijker te maken.

Praktische informatie

Vanwege Covid-19 worden colleges online aangeboden. Het publiek is ook online in de gelegenheid om vragen aan de sprekers te stellen. Aanmelden voor de colleges kan door een mail te sturen naar info@erfgoedbrabant.nl. Op de website www.erfgoedbrabantacademie.nl staat meer informatie.

Over Erfgoed Brabant

Erfgoed Brabant is het kennis-en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.