Historici.nl

Oorlog aan de gracht: Lezing en rondleiding in het NIOD

5 mei 2017
Van 7:00 - 8:00uur

Wil je een keer achter de schermen kijken bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies? Op Bevrijdingsdag 5 mei zal beeldonderzoeker en medeauteur van het boek ‘Stad in Oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto’s’ René Kok met behulp van foto- en archiefmateriaal een lezing geven over de Herengracht in oorlogstijd, met aansluitend een rondleiding in het NIOD. 

René Kok zal een aantal belangrijke adressen aan de Herengracht tijdens de oorlogsjaren nader belichten:

  • Op Herengracht 487 nam in juni 1940 de Sicherheitsdienst (SD) en Sicherheitspolizei (SiPO) zijn intrek.
  • Rijksmaarschalk Hermann Goering kocht op nummer 458 voor een vermogen aan kunst in de galerie van de gevluchte Joodse kunstverzamelaar Goudstikker.
  • De pro-Duitse burgemeester E. J. Voûte werd in maart 1941 bewoner van de burgemeesterswoning op nummer 502.
  • Op Herengracht 380, het huidige adres van het NIOD, was een aantal Duitse instanties ingekwartierd. Na de bevrijding werden in dit pand NSB’ers berecht.
  • Dit en meer, met aansluitende rondleiding.

Entree: gratis

Reserveren is verplicht, via aanmelden@niod.knaw.nl

www.4en5meiamsterdam.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.