Historici.nl

Open dag op archeologische vindplaats Angeren

2 jul 2022
Angeren

Op zaterdag 2 juli organiseert Rijkswaterstaat een open dag op de archeologische vindplaats aan het Kampsepad-Zuid in Angeren. Op deze vindplaats zijn resten uit de steentijd gevonden, waaronder vier graven van ca. 6.000 jaar oud. De open dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en biedt leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Ook zijn er archeologen aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. 

Op het terrein vindt archeologisch onderzoek plaats als voorbereiding op de doortrekking van de A15 van knooppunt Ressen naar de A12 (project ViA15). Onlangs ontdekten de archeologen een begraafplaats van ongeveer 6.000 jaar oud. “Inmiddels hebben we vier graven gevonden en twee sieraden, waaronder een lignieten (een soort bruinkool) hanger. Deze ‘hanger van Angeren’, is de grootste en oudste in zijn soort van Nederland”, vertelt René Isarin, die namens Rijkswaterstaat het onderzoek begeleidt. “De in Angeren gevonden aardewerken scherven behoren tot de oudste van Nederland. Fragmenten vuursteen, natuursteen, aardewerk en bot vertellen ons meer over de levenswijze van de eerste bewoners van Angeren. Welke gebruiksvoorwerpen maakten ze? Wat aten ze, wat verbouwden ze?”

Van jager-verzamelaar naar boer

Vanwege de ouderdom van 4.000 tot 7.000 jaar is deze vindplaats een zeldzaamheid in Nederland. “In deze periode gingen mensen over van een rondtrekkend bestaan als jager-verzamelaar naar een bestaan als boer”, licht Isarin toe. “Ze vestigden zich permanent op een plek en gingen dus de eerste huizen bouwen. Ook ging men voor het eerst van aardewerk potten maken om eten in te bewaren.”

Programma Open Dag

Tijdens de open dag zijn verschillende vondsten te bewonderen. Bezoekers kunnen zeefmonsters uitpluizen en materiaalsoorten onderzoeken. Verder kunnen bezoekers vuurstenen bewerken, manden vlechten en vuur leren maken. Ook voor kinderen is er veel te beleven. Als echte archeologen mogen ze in een grote zandberg speuren naar oude scherven. Creatievelingen kunnen prehistorische schilderingen maken en hun handafdruk achterlaten, zoals mensen dat duizenden jaren geleden deden.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.