Historici.nl

Oratie: Landschap, Erfgoed en Nationale Identiteiten

17 jun 2021
Van 15:45 - 18:00uur
Online

prof.dr. J. Renes

 Faculteit der Geesteswetenschappen

 

In zijn afscheidsrede gaat Hans Renes dieper in op de relatie tussen landschap en nationale identiteit. Deze relatie wordt vaak beschreven, hoewel het nog steeds onvoldoende onderzocht is in vergelijking met veel andere aspecten van nationalisme.

In de inleiding definieert hij de hoofdbegrippen: landschap, identiteit en nationalisme. In het tweede deel onderzoekt Renes de manier waarop verschillende soorten landschappen werden ontwikkeld als bouwstenen bij het definiëren van nationale identiteiten in de 19e en 20e eeuw. Niet elk landschap was even geschikt om als nationaal symbool te dienen. De belangrijkste typen die dat deden waren natuurlijke landschappen, tijdloze agrarische landschappen, landschappen met oude historische wortels, landschappen die herinneren aan ‘gouden eeuwen’ en landschappen van trauma en nieuwe landschappen. De nieuwe nationale staten brachten ook een nieuw symbolisch landschap voort.

In zijn conclusie gaat Renes in op de effecten op erfgoed.

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Startdatum 17-06-2021

Tijd 15.45

Locatie Online

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.