Historici.nl

Oratie: Prof. Dr. Pepijn Brandon, ‘Elements of Original Accumulation: Dispossession, War, and Slavery in the History of Capitalism’

26 mei 2023
Van 15:45 - 16:45uur
De Boelelaan, 1105 1081 HV, Amsterdam
Onteigening, oorlog en slavernij in de geschiedenis van het kapitalisme

In zijn oratie onderzoekt Pepijn Brandon, hoogleraar Global Economic and Social History, de rol van grootschalig geweld in de geschiedenis van het kapitalisme. Onteigening, oorlog en slavernij hebben vaak gefungeerd als kick-starters voor kapitalistische ontwikkeling. Karl Marx noemde dit proces “oorspronkelijke” of “primitieve accumulatie”.

Velen hebben de conclusie getrokken dat grootschalig geweld slechts een historisch precedent is van het ‘echte’ kapitalisme, dat werkt via geweldloze markten en concurrentie. Met gewelddadige catastrofes overal om ons heen, legt Brandon uit waarom ‘oorspronkelijke accumulatie’ niet alleen het startpunt is, maar ook het resultaat van kapitalistische ontwikkeling.

Klik hier voor meer informatie.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.