Historici.nl

Over het heden en verleden van de ‘sweet stuff’: De wereld van suiker

15 mei 2023
Van 17:00 - 18:30uur
Amsterdam

Suiker: voor het grootste deel van haar geschiedenis ontbrak het de mens aan de zoete stof, maar anno 2023 staat haar wereld er bol van. In zijn nieuwe boek The World of Sugar onderzoekt historicus Ulbe Bosma de geschiedenis van suiker. Het zoet blijkt een revolutionaire kracht met bijzonder bittere bijsmaak: aan suiker kleeft niet alleen het immense geweld van de trans-Atlantische slavernij, ook veroorzaakte het product ziekte en ecologische crisis. Ter gelegenheid van zijn boek beziet Bosma met historici en schrijvers het verleden en heden van de plots alomtegenwoordige “sweet stuff”.

In zijn nieuwe boek The World of Sugar: How the Sweet Stuff Transformed Our Politics, Health, and Environment over 2,000 Years (Harvard University Press) beschrijft historicus Ulbe Bosma hoe suiker gedurende 2500 jaar het leven op ieder continent transformeerde. De productie van het zoet creëerde en verwoestte culturen; suiker had verreikende gevolgen voor het dieet van mensen, beïnvloedde politiek beleid en noodzaakte de roep om vrijheid. Samen met collega-historici en schrijvers schijnt Ulbe Bosma vanmiddag zijn licht over dit invloedrijke product. We leren over zijn historische longue durée, zijn impact op de literaire verbeelding en zijn huidige betekenis voor gezondheid en milieu. 

Over de sprekers

Ulbe Bosma is senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en hoogleraar internationale vergelijkende sociale geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde verschillende boeken, waaronder The Sugar Plantantation in India and Indonesia (2013) en The Making of a Periphery (2019).

Charlotte Kleyn is culinair historicus en journalist. Ze schrijft onder andere voor Het Parool en Trouw en publiceerde de boeken Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland (2018) en Trek, eten onderweg, toen en nu (2021). Daarnaast is ze conservator van de Collectie Geschiedenis van de Voeding bij het Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam.

Lenno Munnikes is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG) en de onderzoeksgroep Moderniteit en Samenleving (MoSa) van de KU Leuven. Daar werkt hij aan het proefschrift Simpel, snel en goedkoop eten in Amsterdam (1900-1980). Eerder studeerde Munnikes geschiedenis en antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens hoofd Onderzoek van Flevo Campus.

Meer sprekers worden spoedig bekendgemaakt.

Datum: Maandag 15 mei 2023 17.00 – 18.30
Locatie: SPUI25, Amsterdam

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.