Historici.nl

Panelgesprek Migratievraagstuk of migratiecrisis?

9 mar 2023
Van 16:00 - 17:15uur
Den Haag

In de zomer van 2022 werd het duidelijk: het migratiebeleid piept en kraakt. Maar is dit het gevolg van de hoge instroom? Of een gevolg van falend en warrig overheidsbeleid?

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ).

De Europese Commissie werkt aan een nieuw asiel- en migratiepact. Het zogenoemde Dublin­systeem zou vervangen moeten worden door een nieuw asiel- en migratie­beheersysteem waarbij asiel­aanvragen beter over de lidstaten worden gespreid. Ook zou er meer in asielprocedures en grensbewaking moeten worden geïnvesteerd. Maar is dit voldoende of moet de Europese Unie harder ingrijpen? En welke middelen heeft de Nederlandse overheid om zelf in te grijpen? Kortom, is er sprake van een migratievraagstuk of een migratiecrisis?

Deze vragen staan op 9 maart centraal tijdens het panelgesprek dat wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut en het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ). Tijdens de bijeenkomst gaan Leo Lucassen (hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan Universiteit Leiden), René Peters (Tweede Kamerlid, CDA) en Sophie in ’t Veld (Europarlementariër, D66) in gesprek onder leiding van moderator Jan Rood (voorzitter van het NGIZ en senior research fellow bij Instituut Clingendael).

Praktische informatie

Datum: donderdag 9 maart 2023

Tijd: 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur) tot ca. 17.15 uur

Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5, 2513 AB Den Haag

Aanmelding: U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Als u zich heeft aangemeld en toch verhinderd bent, wilt u dit dan doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl?

Aanmeldformulier

Meer informatie

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.