Historici.nl

Première “De Getekende Hahn” in De Balie

11 nov - 20 feb 2024
Van 19:30 - 21:34uur
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

 

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de bekende Nederlandse politiek tekenaar Albert Hahn sr. (1877 – 1918) overleed. Regisseur Pim Zwier maakte, in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, een fascinerend kunstenaarsportret. Anno 2018 is zijn werk nog immer actueel: het biedt een historische context in hedendaagse debatten over democratie, vrijheid van meningsuiting en de grenzen van politieke satire.

In de documentaire De Getekende Hahn voert politiek tekenaar Albert Hahn ons door verschillende bewogen episodes uit de sociale en politieke geschiedenis van Nederland aan het begin van de twintigste eeuw, met name die van de opkomst van de arbeidersbeweging. Op scherpe wijze becommentarieert hij het nieuws en illustreert hij thema’s als stakingsrecht, kiesrecht, oorlog en vrede. Acteur Marcel Hensema vertolkt de stem van Albert Hahn.

Op 11 november gaat De Getekende Hahn in première in De Balie. Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire zal Marien van der Heijden, auteur van het boek Albert Hahn en hoofd collectievorming bij IISG, een voordracht houden. De avond wordt geleid door Gijs Kessler (senior onderzoeker IISG).

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.