Historici.nl

Presentatie NIOD-onderzoek Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog

1 nov 2017
Van 15:00 - 17:30uur
De Balie, Amsterdam

Op 1 november verschijnt bij Uitgeverij Balans Kwesties van Leven en Dood – de rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. NIOD-onderzoeker dr. Regina Grüter beschrijft in dit boek het handelen van het Nederlandse Rode Kruis kort voor, tijdens en kort na de oorlog.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Nederlandse Rode Kruis nodigen u van harte uit voor de openbare presentatie van:

Kwesties van Leven en Dood
De rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog

woensdag 1 november 2017, 15.00 uur – 18.30 uur, De Balie, Amsterdam.

Het Rode Kruis heeft al eerder zijn oorlogsverleden onderzocht. Maar een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar de rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog ontbrak. Pas in 2012 gaf het Rode Kruis een onderzoeksopdracht aan het NIOD. Doel van de opdracht was om inzicht te krijgen in de rol van de hulporganisatie in de Tweede Wereldoorlog, om zo ook lessen te kunnen trekken voor de toekomst. NIOD-onderzoeker dr. Regina Grüter beschrijft in Kwesties van Leven en Dood het functioneren van het Rode Kruis in Nederland kort voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.

Programma
15.00 uur Ontvangst
15.30 uur Start programma
Sprekers:

  • Frank van Vree, directeur NIOD – Welkomstwoord
  • Regina Grüter, NIOD-onderzoeker – Presentatie boek
  • Inge Brakman, voorzitter Rode Kruis – reactie op het boek

16.30 uur Vragen en discussie met de zaal en verschillende experts
17.30 uur: Napraten
18.30 uur: Einde bijeenkomst

Dagvoorzitter is Annette van Trigt, Eleonore Pameijer en Marcel Worms verzorgen de muzikale omlijsting van de bijeenkomst.

Meer informatie: www.niod.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.