Historici.nl

Prof. dr. Jan Hein Furnée – ‘Bij uitstek democratisch volksvermaak’. Plaatsen van gedeeld vertier in negentiende-eeuws Den Haag

9 jul 2017
Van 11:00 - 13:00uur

Negentiende-eeuws Den Haag staat bekend als een stad van scherpe sociale contrasten. Tussen rijk en arm bevonden zich talrijke klassen en subklassen die liefst zo min mogelijk met elkaar omgingen. Dat was vooral te merken op publieke plaatsen van vertier, waar uiteenlopende sociale groepen elkaar ontmoetten maar zich vaak ook demonstratief van elkaar onderscheidden. In deze lezing zal Jan Hein Furnée inzicht geven in de fascinerende sociale verhoudingen tussen arme en rijke Hagenaars in hun gedeelde vertier: in de Koninklijke Schouwburg, op de schaatsbanen, tijdens de meikermis, in het Haagse bos en op het Scheveningse strand. Is er tegenwoordig veel veranderd?

Over prof. dr. Jan Hein Furnée
Prof.dr. Jan Hein Furnée is hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van stedelijke vrijetijdscultuur, cultuurparticipatie, consumptiecultuur, toerisme en cultuurbeleid sinds 1750. Een van zijn belangrijkste aandachtsgebieden is de geschiedenis van negentiende-eeuws Den Haag. Hij publiceerde onder meer Plaatsen van beschaafd vertier. Standsbesef en stedelijke cultuur in Den Haag, 1850-1890 (Amsterdam 2012).

Praktische informatie

  • Kosten: €12,50 regulier of €7,50 voor kortingspashouders (Museumkaart, Rotterdam- en Ooievaarspas)
  • Tickets kunnen online worden gekocht.
  • Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm bezoeken.

Meer informatie en updates: www.haagshistorsichmuseum.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.