Historici.nl

Promotie A.H.M. Glaudemans: De Sint-Jan te ‘s-Hertogenbosch. Bouwgeschiedenis en bouwsculptuur 1250-1550

18 apr 2017
Van 12:30 - 14:00uur

De Sint-Jan in Den Bosch en zijn vermaarde sculpturen zijn in veel originelere staat dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek naar de bouwgeschiedenis en bouwsculptuur van de kathedraal door bouwhistoricus Ronald Glaudemans. Hij promoveert op 18 april aan de Radboud Universiteit.

De Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch behoort tot de grootste kerken van Nederland en is zelfs een van de rijkst gedecoreerde kerken van Noord-Europa: hij is vermaard om zijn sculpturen aan de buitenkant die vaak met het werk van stadgenoot Jheronimus Bosch worden geassocieerd. Bouwhistoricus Ronald Glaudemans: ‘Niet alleen de hoeveelheid bouwsculptuur is opmerkelijk, ook de originaliteit en de kwaliteit vallen op.’ De zogenaamde luchtboogbeelden zijn zelfs uniek in de wereld.

Omdat de beelden van kwetsbaar natuursteen zijn gemaakt, is veel van de bouwsculptuur van het exterieur bij restauraties vervangen. De Sint-Jan is in Nederland dan ook mede bekend om het feit dat hij vrijwel altijd in de steigers staat. Glaudemans: ‘Maar uit mijn onderzoek blijkt dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veel van het authentieke beeldhouwwerk bewaard is gebleven. Zowel in als aan de kerk, als in het Sint-Jansmuseum De Bouwloods.’ Glaudemans verklaart dit doordat tijdens de vele restauraties, vaak dezelfde zwakke onderdelen zijn vernieuwd.

Eerste volledige beschrijving
Glaudemans heeft voor het eerst alle middeleeuwse sculptuur van de Sint-Jan beschreven en gedateerd. Dat deed hij door op basis van 3D-visualisaties van de kathedraal  een sluitende bouwgeschiedenis te reconstrueren. Glaudemans: ‘Door de visualisatie kon ik precies bepalen wat wanneer gebouwd is, en zo kon ik ook de sculpturen voor het eerst nauwkeurig dateren.’

Het proefschrift bevat verder (nieuwe) wetenswaardigheden over het gebruik en inrichting van de kerk, over de loodsmeesters, de beeldhouwers, de restauraties en de iconografie van het beeldhouwwerk.

 

Ronald Glaudemans (1964, ’s-Hertogenbosch) is autodidact en bekwaamde zich in de praktijk tot bouwhistoricus. Sinds 2008 is Glaudemans werkzaam als gemeentelijk bouwhistoricus bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, en vanuit die functie betrokken bij de restauratie van de Sint-Jan. Hij is als onbezoldigd conservator en vrijwilliger werkzaam voor Sint-Jansmuseum ‘De Bouwloods’.

Publicatie
Het boek ‘De Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch. Bouwgeschiedenis en bouwsculptuur 1250-1550’ verschijnt op 18 april bij WBOOKS.  In het boek worden 566 bouwsculpturen uit de periode 1250-1550 beschreven. De bouwgeschiedenis wordt door middel van 45 3D-reconstructies gevisualiseerd. In totaal bevat het boek 1065 illustraties, waarvan het grootste deel nog nooit gepubliceerd.

www.ru.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.