Historici.nl

Promotie Elisabeth J. Netel Marianne van der Heijden (1922-1998). Het archief als bron van (kunst)historische herinnering

8 nov 2017
Van 12:00 - 13:00uur
Maastricht University
De Limburgse kunstenares Marianne van der Heijden heeft een zeer divers oeuvre nagelaten. In de jaren vijftig en zestig maakte ze naam als maakster van monumentale wandkunstwerken voor de katholieke kerk. De mozaïeken voor de huiskapel van de Jezuïeten in Maastricht (thans onderdeel van de Universiteit Maastricht) zijn het meest prestigieus. Daarnaast maakte ze wandkleden, grafiek en papiercollages. Ondanks haar uitgebreide carrière ontbreekt ze in overzichten van de Nederlandse kunst. Het proefschrift traceert aan de hand van haar nalatenschap de oorzaken hiervan en pleit voor een biografische aanpak binnen de (kunst)geschiedenis en het opnemen van kunstenaarsarchieven, zoals deze, in erfgoedinstellingen.
 

Woensdag 8 november, 12.00 uur

Promotor: prof.dr. M.J.M. Meijer
Co-promotor: dr. M.I.D. van Rijsingen

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.