Historici.nl

Promotie Rosanne Hebing: Brieven uit de hemel in middeleeuws Engeland

22 feb 2017
Van 10:30 - 13:00uur

Beschrijving

Rosanne Hebing onderzocht Hemelsbrieven in middeleeuwse Engelse bronnen. Hemelsbrieven zijn teksten die erop gericht zijn allerlei onheil – variërend van natuurgeweld tot valse getuigenissen en problemen tijdens de bevalling – af te wenden. Ze waren met name in de latere Middeleeuwen populair en zijn overgeleverd in verschillende soorten boeken en rollen tussen allerlei religieuze, medische en magische teksten en afbeeldingen. Ze zijn populair vanwege hun multifunctionaliteit en hun toegankelijkheid. Anders dan bij andere sociale en medische faciliteiten waren Hemelsbrieven in de Middeleeuwen beschikbaar voor een brede bevolkingsgroep. Gedurende de late Middeleeuwen ontstond een aantal min of meer vastomlijnde subtypes, maar toch ontbreekt de Hemelsbrief in recente studies naar de indexering en categorisering van beschermende teksten.. Rosanne Hebing  bestudeerde de Hemelsbrief vanuit teksttypologisch perspectief en plaatst deze  in de context van religieuze en medische praktijken in de Middeleeuwen.

 
Biografie
Rosanne Hebing (Ulft, 1985) behaalde in 2007 haar master Bedrijfscommunicatie en in 2009 haar master Engels aan de Radboud Universiteit. Van 2009 tot 2015 werkte ze bij de afdeling Engels als promovenda en docent. Nu is ze als docent Engels, onderzoeksvaardigheden en wetenschapfilosofie verbonden aan Iselinge Hogeschool te Doetinchem.
 
Contact: rosannehebing@hotmail.com

www.ru.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.