Historici.nl

Promotie Wenjun Yu – Human Rights and Their Discontents: Hannah Arendt’s Question and Human Rights Debates in Mao’s China

4 jul 2017
Van 8:45 - 10:00uur

Op 4 juli verdedigt Wenjun Yu (Politieke geschiedenis) haar proefschrift over mensenrechten, burgerschap, staatsmacht en politieke besluitvorming in maoïstisch China (1949-1976).

Het onderwerp mensenrechten in China heeft de laatste decennia in toenemende mate aandacht gekregen. De mensenrechten in de vroege decennia van de volksrepubliek China zijn echter nog niet voldoende bestudeerd. In dit proefschrift onderzoekt Yu de ideeën en de praktijk van mensenrechten in maoïstisch China tussen 1949 tot 1976 aan de hand van Hannah Arendts kritiek op mensenrechten. Yu focust in haar proefschrift primair op de relaties tussen mensenrechten, burgerschap, de macht van de staat en politieke besluitvorming.

NIEUW PERSPECTIEF
De dissertatie biedt lezers een nieuw perspectief op de mensenrechten in de periode en historische context van het maoïstische China (1949-1976) dat in vergelijking met de periode van na 1976 nauwelijks bestudeerd is. De dissertatie laat zien dat, ondanks dat de expliciete discussie over mensenrechten tussen 1949 en 1976 vrijwel verdween uit het Chinese politieke discours, mensenrechten nog steeds onderwerp van discussie waren binnen de Chinese overheid en onder het Chinese volk. 

Meer informatie: www.uu.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.