Historici.nl





Publieksdag Taal ende Teken

16 jun 2018
Van 11:00 - 17:00uur
Regionaal Archief Tilburg

Alles over taal en schrift in Regionaal Archief Tilburg

Hoe onderhielden minnaars vroeger contact met elkaar? Waarom was ‘schelm’ in de zeventiende eeuw een zware belediging? Hoe schrijf je met een kroontjespen of ganzenveer? En gebarentaal, hoe doe je dat? Deze en andere zaken over taal, schrift en alles wat daarbij hoort, passeren de revue tijdens de publieksdag ‘Taal ende Teken’ op zaterdag 16 juni in Regionaal Archief Tilburg.

Op het programma staan rondleidingen in het depot langs middeleeuwse schrijfsels, workshops initiaalletter tekenen, demonstraties van een gebarentolk en een proeverij van lettersoep en letterpudding. Wil je oude teksten leren ontcijferen of ervaren hoe kinderen vroeger leerden schrijven? Ook dat kan.

Hoe kon je je weggelopen vrouw smeken om naar huis terug te keren? Hoe kon je lekker anoniem smachten naar elkaar? Vanaf halverwege de negentiende eeuw plaatsen kranten liefdesoproepen en contactadvertenties. Ze bieden een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders. Journalist Mark Traa toont in de lezing ‘Liefde van toen’ de leukste exemplaren en vertelt over hofmakerij in tijden zonder telefoon en internet.

Scheldwoorden als ‘deugniet ’of ‘schavuit’ klinken ons misschien lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was ’schelm’ het ergste wat je tegen iemand kon zeggen.  Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, vertelt over schelden in vroeger tijden. Ter leering ende vermaeck.

“Communiceren is een kunst, vertalen is een vak”. Taal bestaat uit meer dan woorden alleen. Hoe is dat bij gebarentaal? Ilse Hooftman, een horende tolk, geeft een korte introductie Nederlandse gebarentaal.

Vind je middeleeuwse miniaturen en initialen ook zo mooi? Diny van IJcken, meesterknecht verluchten bij het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde, leert je hoe je middeleeuwse initialen kunt schilderen en tekenen.

Uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg zijn een aantal schriftjes en boeken te zien die te maken hebben met leren lezen en schrijven. Ze geven een mooi tijdsbeeld van lesmethoden uit vroeger tijden, herkenbaar voor mensen die in de vorige eeuw in de schoolbanken zaten. Boekhistoricus Stef Uijens neemt je mee op een rondleiding door het ondergrondse depot waar hij voorbeelden laat zien van de ontwikkeling van het schrift vanaf de middeleeuwen.

Archieven bezitten veel geschreven documenten met fraaie maar ook moeilijk leesbare handschriften. Die worden allemaal bewaard, maar wat heb je eraan als je ze niet kunt lezen? Daar is een handige website voor gebouwd: www.watstaatdaer.nl Archivaris Luud de Brouwer neemt je mee door de site. Tijdens zijn lezing oefen je met letters identificeren en woorden herkennen. Leuk ende leerzaam!

Het programma loopt van 11.00 tot 17.00 uur en is kosteloos te bezoeken. Om precies te weten hoe laat alle onderdelen starten, kijk je op www.regionaalarchieftilburg.nl.

Regionaal Archief Tilburg – Kazernehof 75 – Tilburg
Zaterdag 16 juni van 11.00 tot 17.00 uur
Vrij entree
Kijk voor het hele programma op www.regionaalarchieftilburg.nl
#taalendeteken

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.