Historici.nl

#opstand
#cultuur en kunst
#politiek en bestuur
#maatschappij
#wetenschap en techniek
#oorlog en krijgsmacht
#economie en financiën
#kerk en religie
#overzeese gebieden
#scheepvaart
#onderwijs
#erfgoed
#archieven
#kolonialisme
#recht
#Tweede Wereldoorlog
#gender
#inclusiviteit
#slavernij
#natuur en milieu

Publieksymposium De Boerderij in verleden, heden en toekomst

11 nov - 12 nov 2019
Van 12:00 - 18:00uur
NIAS zolder, Korte Spinhuissteeg 3, Amsterdam

Op maandag en dinsdag 11 en 12 november vindt een feestelijk publieksymposium plaats voor iedereen die het Meertens Instituut een warm hart toedraagt. Onderzoekers van het Meertens Instituut  – de taalkundigen, etnologen, antropologen, orale-cultuuronderzoekers en dialectologen – buigen zich tijdens deze middagen over het thema ‘de boerderij in het verleden, heden en in de toekomst’. Aan de hand van één thema belichten we de veelzijdigheid van onze onderzoeken, de rijkdom van onze collectie én de manier waarop de Nederlandse taal en cultuur altijd in beweging is.

“Hoe wordt de boerderij geportretteerd in liedjes, hoe vertellen wij over de koe in het verleden en wat houdt onze veranderde relatie met boerderijdieren in? Waar komt de koe vandaan en hoe ontstaan koeienrassen? Hoe benoemen we de boerderijdieren in de dialecten van vroeger, en hoe riep de boer ze? Hoe klinkt een moderne boerderij? Hoe geeft een kinderboerderij vorm en inhoud aan de Amsterdamse Bijlmer? Welke kunstprojecten zijn er?” Dit en meer zullen we uit de doeken doen tijdens het publiekssymposium De Boerderij, dat mogelijk wordt gemaakt door Meertens-onderzoekers en bevriende onderzoekers aan de UvA, Tilburg Universiteit en Universiteit Maastricht.

PROGRAMMA

Aanmelden
Let op: Plaatsen zijn gratis maar beperkt. U kunt zich aanmelden via communicatie@meertens.knaw.nl. Geef hierbij aan of u op 11 of 12 november (tussen 12.00 en 18.00 uur) of op beide dagen deelneemt. Hierbij geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.