Historici.nl

Reeks middag- en avondcursussen stamboomonderzoek voor beginners bij regionaal archief RHCVV

25 mei - 16 jun 2023
Van 19:00 - 16:00uur
Breukelen

Wegens groot succes organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) vanaf 25 mei nogmaals de cursus stamboomonderzoek voor beginners. Heb je altijd al je familiegeschiedenis willen uitzoeken, maar weet je niet waar te beginnen? In vier bijeenkomsten (naar keuze op donderdagavond of vrijdagmiddag) leer je welke historische bronnen er zijn, wat hun waarde is en krijg je handvatten voor het doen van stamboomonderzoek. Met de opgedane kennis kun je straks online en in alle Nederlandse archieven aan de slag. Het is dus niet noodzakelijk dat je voorouders uit deze omgeving komen.

In archieven zijn prachtige verhalen te ontdekken. De hoeveelheid (digitale) bronnen kan echter overweldigend zijn en hoe interpreteer je die informatie vervolgens op een goede manier? De cursus geeft je een inleiding op stamboomonderzoek en leert je alles over bronnen als de Burgerlijke Stand, notarieel archief en Doop- Trouw- en Begraafboeken.

De cursus wordt gegeven door Els Elenbaas. Zij was jaren werkzaam bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), heeft een aantal publicaties op haar naam staan en is een autoriteit in Nederland op het gebied van genealogie.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Je kunt je aanmelden voor de middagcursus of voor de avondcursus.

– Middagcursus (14.00-16.00 uur) op vrijdag 26 mei, 2, 9 en 16 juni.

– Avondcursus (19.00-21.00 uur) op: donderdag 25 mei, 1, 8 en 15 juni.

De cursus kost € 40,- inclusief koffie en thee en wordt gegeven bij het regionaal archief RHCVV aan de Schepersweg 6e, in het Cultuurhuis in Breukelen. Er is een maximumaantal deelnemers van 10 personen per groep. Meld je aan via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl onder vermelding van je naam en bij welke groep je wilt aanschuiven (middag of avond).

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)  

Als regionaal archief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezaal in Breukelen kun je drie dagen per week terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.