Historici.nl

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden Romeinendag 10 december 2018

10 dec 2018
Van 13:00 - 18:00uur
Leiden

 

RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland nodigen u van harte uit voor de jaarljkse Romeinendag op 10 december a.s. van 13.00 tot 18.00 uur in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Professionals en vrijwilligers uit het werkveld van de Romeinse tijd in Nederland en de limes komen er samen om hun kennis en enthousiasme voor de limes en de Romeinse tijd te delen. Sprekers informeren u over nieuwe archeologische vondsten, boeiende initiatieven en relevante ontwikkelingen.

De Romeinendag is een dag vol inspiratie, verdieping en netwerkmogelijkheden in Romeinse sferen. Het is dé informele informatieve bijeenkomst waar de Romeinse en huidige tijd elkaar ontmoeten, en waarbij de limes een centrale plaats inneemt.

Voorlopig programma

Na een welkom in de Tempelzaal zal het programma er globaal als volgt uitzien:

 • Plenaire presentatie door Erik Graafstal en Herre Wynia over de limesweg en de recente archeologische vondsten.
 • Flitspresentaties.
 • Keuzeprogramma in twee verschillende zalen. Sprekers:
  • prof.dr. Emily Hemelrijk en
  • dr. Carol van Driel-Murray, beide over (de rol van) vrouwen in de Romeinse tijd.
  • dr. Saskia Stevens, over het nieuwe project Constructing the limes – Employing citizen science to understand borders and border systems from the Roman period until today 
  • Marie-France van Oorsouw en Peter van der Ploeg over de plannen voor de visualisatie van Forum Hadriani.
 • Mogelijkheid de vernieuwde opstelling Nederland in de Romeinse tijd in het RMO te bezoeken.
 • Borrel, opnieuw in de Tempelzaal.

Geen informatiemarkt, wel flitspresentaties

Dit jaar is er geen informatiemarkt. Wel is er de mogelijkheid een flitspresentatie te houden over een relevant onderwerp, bijvoorbeeld een archeologisch onderzoek, publicatie of visualisatie. U kunt bij uw aanmelding aangeven of u een flitspresentatie wilt geven (maximaal 2 minuten). Bij te veel aanmeldingen voor een flitspresentatie zullen wij een keuze maken.

Meld u nu aan!

Aanmelding voor de Romeinendag kan tot en met 5 december. Er is plaats voor 150 deelnemers, dus wees er snel bij, als u deze boeiende dag niet wilt missen. Als bijdrage in de kosten vragen wij € 7,50, te voldoen bij binnenkomst. Wij vragen u ook uw eventuele Museumkaart mee te nemen en te laten zien.

U kunt zich hier aanmelden.

Wij zien u graag op 10 december! Het definitieve programma wordt kort voor de Romeinendag verstuurd.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.