Historici.nl

RKD Talk: Rick Johnson

30 mei 2023
Van 16:00 - 17:30uur
Den Haag

Op dinsdag 30 mei geeft Rick Johnson de RKD Talk Watermerk vergelijkingen tussen zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen en gedateerde documenten in de Laurentius-catalogi. Tickets zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.

Watermerk vergelijkingen tussen zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen en gedateerde documenten in de Laurentius-catalogi

Steeds vaker werken kunsthistorici en wetenschappers samen om meer kennis te vergaren over de herkomst, datering en authenticiteit van kunstwerken. Computational Art History – computergestuurd visueel onderzoek – wint daarbij terrein.

Rick Johnson (Cornell University) heeft het recente deel van zijn carrière als ingenieur technisch onderzoek gedaan naar kunstwerken van kunstenaars als Vincent van Gogh, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn. Momenteel werkt hij met een digitale methode voor het matchen van watermerken in werken op papier. Bij zijn onderzoek heeft hij gebruik gemaakt van de catalogi van Theo en Frans Laurentius, die een kunsthandel in Middelburg beheren. Hij werkt samen met Rob Fucci (Universiteit van Amsterdam) aan de implicaties van dit onderzoek voor de kunsthistorische analyse van zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen. In deze lezing zal Johnson spreken over zijn onderzoeksmethode en de verkregen bevindingen aan de hand van de Laurentius-catalogi. Na afloop volgt een vraag-en-antwoordsessie met het publiek door Johnson, Frans Laurentius, en Rob Fucci.

C. Richard Johnson Jr.

C. Richard Johnson Jr. is Geoffrey S.M. Hendrick Senior Professor of Engineering Emeritus, Electrical and Computer Engineering aan de Cornell University. In het verleden werkte Johnson als wetenschappelijk onderzoeker voor onder meer het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en het Rijksmuseum. Bij het RKD was hij projectleider van het onderzoek Counting Vermeer.

Informatie

  • Datum: dinsdag 30 mei
  • Tijd: 16.00 uur
  • Locatie: Auditorium RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Taal: Engels
  • Kaarten zijn te koop in de webshop
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.