Historici.nl

RKD Talk: Vermeer in New York

20 apr 2023
Van 16:00 - 17:00uur
Den Haag

De belangstelling voor de Delftse kunstschilder Johannes Vermeer is misschien nog nooit zo groot geweest. De Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum, die loopt van 10 februari tot 4 juni, is volledig uitverkocht. Op internationaal niveau is er veel interesse in de zeventiende-eeuwse meester. Sterker nog, een aanzienlijk deel van het oeuvre van Vermeer bevindt zich in de Verenigde Staten. Op donderdag 20 april zal kunsthistorica Esmée Quodbach een RKD Talk houden over Vermeers schilderijen in New York. Tickets zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.

Vermeer in Amerika

Het oeuvre van Johannes Vermeer (1632-1675) is bescheiden: tegenwoordig worden er zo’n 34 tot 37 schilderijen aan de Delftse meester toegekend. Het is noemenswaardig dat een groot deel van zijn schilderijen zich in Amerikaanse collecties bevindt, met name in New York. Het Metropolitan Museum of Art en The Frick Collection, aan de beroemde Fifth Avenue, beschikken samen over acht schilderijen van Vermeer. Gewoonlijk zijn deze werken daar te bezichtigen, maar ter gelegenheid van de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum zijn nu vijf van deze werken in Amsterdam te zien.

In de RKD Talk zal het verhaal van de acht Vermeers in deze twee New Yorkse musea centraal staan. Esmée Quodbach, voorheen werkzaam bij The Frick Collection, vertelt waarom er zoveel werken van Vermeer in de Verenigde Staten terecht zijn gekomen. Daarnaast zal ze ingaan op de Amerikaanse interesse in Hollandse meesters, waarbij ze bijzondere aandacht zal schenken aan de verzamelaar Henry Clay Frick en zijn tijdgenoten.

Esmée Quodbach

Zelfstandig kunsthistorica Esmée Quodbach is gespecialiseerd in de geschiedenis van het verzamelen, met name van zeventiende-eeuwse Hollandse en Vlaamse schilderkunst. Ze studeerde aan de Universiteit Utrecht en was lange tijd werkzaam als adjunct-directeur en hoofdredacteur van het Center for the History of Collecting van The Frick Collection in New York. Ze publiceerde onder meer over Henry Clay Frick, de grondlegger van The Frick Collection, over Johannes Vermeer en over de uitzonderlijke Amerikaanse belangstelling voor het werk van Vermeer en de Hollandse meesters van de zeventiende eeuw.

Informatie

  • Deze RKD Talk vindt plaats op donderdag 20 april om 16.00 uur
  • Locatie: Auditorium RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Tickets zijn verkrijgbaar in onze webshop
  • Een standaard ticket kost € 15, voor studenten € 5

1. Johannes Vermeer, De soldaat en het lachende meisje, ca. 1657, The Frick Collection, New York
2. John C. Johansen, Henry Clay Frick, 1943, The Frick Collection, New York

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.