Historici.nl

Salonlezing – Van Dall-E, ChatGPT tot Anne Frank: AI en de geesteswetenschappen

3 mar 2023
Van 15:00 - 16:15uur
Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk.

Bij de recente onthulling van een controversiële “nieuwe” verrader van Anne Frank speelde AI een belangrijke rol. Deze controversiële casus toont al aan dat een kritische benadering van kunstmatige intelligentie binnen de geesteswetenschappen meer dan ooit nodig is. Voorbeelden van gebruik van AI binnen de geesteswetenschappen, waaronder bijvoorbeeld ook algoritmes die schilderijen en proza maken, roepen vragen op over hoe we de uitingen van de menselijke geest het beste kunnen begrijpen en verklaren.

Over de spreker

Tom Slootweg is universitair docent eigentijdse mediageschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast de geschiedenis van oude media uit de twintigste eeuw, hebben de vele nieuwe mediavormen van de vroege twintigste eeuw tot nu zijn bijzondere aandacht.

Filosoof en LIACS professor Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet de lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in deze reeks? Kijk dan hier.

Toegang met museumkaart en collegekaart is gratis.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.