Historici.nl

Sporen van slavernij in Leiden

12 nov 2017
Van 14:30 - 16:00uur
Lokhorstkerk, Leiden

Gert Oostindie is als hoogleraar verbonden aan de Leidse universiteit, waar hij zich bezig houdt met de Nederlandse koloniale en postkoloniale geschiedenis. Recentelijk werd hij bekend door zijn boek Soldaat in Indonesië, 1945-1950Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Maar Oostindie houdt zich niet alleen met Indonesië bezig. Hij publiceerde eerder juist erg veel over Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied. Die gebieden staan weer centraal in het boek dat hij binnenkort met Karwan Fatah-Black publiceert, Sporen van de slavernij in Leiden. Daarover gaat ook de lezing die hij op 12 november zal verzorgen.

De toegang is gratis voor leden van de Historische Vereniging Oud Leiden op vertoon van lidmaatschapskaart, niet-leden betalen 5 euro.

Het Nederlandse slavernijverleden

Weinig onderwerpen hebben de afgelopen jaren de gemoederen zo doen oplopen als het Nederlandse slavernijverleden en alle gevolgen daarvan. Hoewel Nederlanders in Azië vermoedelijk zelfs meer mensen tot slaaf hebben gemaakt dan zij vanuit Afrika verscheepten naar ‘de West’, krijgt de trans-Atlantische slavenhandel daarbij de meeste aandacht.

Natuurlijk speelde Leiden in die handel niet zo’n grote rol als Amsterdam of Middelburg. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de Sleutelstad daar buiten stond. Ook in Leiden en omgeving waren er mensen én instellingen die belangen hadden in de slavenhandel zelf, en vooral in de plantages waar die tot slaaf gemaakten moesten werken. Ook in Leiden werd gediscussieerd over de vraag of slavernij wel acceptabel was. Er liepen hier in de achttiende eeuw zelfs zwarte mensen rond die ooit slaaf geweest waren. Slavernij was geen ver-van-mijn-bed-show.

Concrete locaties in Leiden

Oostindie en Fatah-Black, ondersteund door een viertal Leidse studenten, behandelen dat verhaal in vier thema’s: Zwart en Wit, Bestuurders en Ondernemers, Universiteit en Intellectuelen en Collecties en Schilders. De verschillende onderwerpen worden vertaald naar concrete plekken in Leiden en omgeving en letterlijk op de kaart gezet. Zo fungeert het boekje ook als een gids voor wandelingen door Leiden, of fietstochten in de omgeving. Het boek zal naar verwachting kort voor de lezing verschijnen.

 

Hier vindt u meer informatie.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.