Historici.nl





Spui25: Gezocht: Historicus

19 apr 2018
Van 20:00 - 21:30uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam

Gezocht: Historicus

In samenwerking met Amsterdam University Press

Dan wil je zeker leraar worden?’ ‘Maar daar is toch geen werk in te vinden?’ Dat is wat geschiedenisstudenten en alumni vaak te horen krijgen over hun studiekeuze. Kayleigh Goudsmit laat in ‘Gezocht: Historicus’ zien dat dit onterecht is. De feestelijke presentatie met Marijke Huisman, Jan Hein Furnée en Kayleigh Goudsmit.

Historici zijn volop aan het werk, op allerlei terreinen en in verschillende rollen. De waarde van de opleiding geschiedenis op de arbeidsmarkt is niet voor iedereen duidelijk, zelfs niet voor degenen die het studeren of hebben gestudeerd. Goudsmit interviewde tientallen historici werkzaam in het onderwijs, de culturele sector, de media, het bedrijfsleven, de overheid, de politiek en de wetenschap. Hoe kwamen zij daar terecht? Wat hielp en wat hielp niet? En wat adviseren zij de hedendaagse historicus?Gezocht: Historicus is een optimistisch boek voor werkzoekende historici, geschiedenisstudenten en iedereen die geschiedenis als studiekeuze overweegt.

De eerste exemplaren worden overhandigd  aan Zihni Özdil (lid Tweede Kamer, GroenLinks), Simone Vermeeren (voorzitter Jonge Historici) en Pieter Slaman (Jong KNHG).

Over de sprekers
Marijke Huisman is universitair docent Public history. Eerder was zij onder andere werkzaam als freelance historisch onderzoeker, eindredacteur en projectmedewerker bij Atria. Huisman zal spreken over wat historici kunnen en weten aan het einde van hun studie? Zijn ze daarmee voldoende voorbereid op de arbeidsmarkt?

Jan Hein Furnée is als hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis verbonden aan de opleiding Geschiedenis van de Radboud Universiteit. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, promoveerde aan dezelfde universiteit, en werkte enkele jaren als docent bij de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Furnée geeft een kwantitatieve blik op waar historici terechtkomen.

Kayleigh Goudsmit (1990) is historicus en cultureel ondernemer. Zij werkt als freelance historicus voor verschillende opdrachtgevers, en als webredacteur bij Historici.nl, een website van Huygens ING en KNHG. In 2017 is zij verkozen tot Jonge Historicus van het Jaar. Goudsmit zal spreken over de  wegen die historici bewandelen en routes die niet altijd uit te stippelen zijn.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Voor verdere informatie, updates en aanmelden, zie het evenement op de website van Spui 25.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.